АДФИ: Проверката на договорите с Хохегер върви трудно - всичко е на английски

Инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция не можели да се оправят с проверката на договорите между правителството на Сергей Станишев и компанията на австрийския лобист Петер Хохегер, защото повечето от документите били на английски Това стана ясно от заседанието на анкетната парламентарна комисия, натоварена да разследва договори на правителството с лобиста, според които България е платила през 2006 и 2007 г. на компанията на австриеца над 2 млн. лв, за да рекламира България в ЕС, като значителна част от парите са се върнали в България в компанията подизпълнител на Моника Йосифова, сегашна приятелка на Станишев, с когото имат дете.

Инспекцията, натоварена да провери каква работа е свършенва по договорите и какво е отчетено, се оплака пред комисията, че няма пари да възложи десетките страници документация, която била на английски.

Председателят на анкетната комисия Димитър Главчев съобщи, че Сметната палата се е ангажирала до 15 юни да се отчете пред депутатите от органа за исканите проверки, както и да бъдат направени преводи на документацията.

Според него би било добре след като бъдат преведени документите, да се възложи нова проверка.

Комисията реши още да изпрати писмо до австрийската парламентарна комисия, чиито предмет е с по-широк обхват. Както стана известно, австрийски депутати започнаха разследване на лобиста по съмнения, че той може да е замесен в корупционни схеми с политици.

Според Главчев било интересно да се разбере мнението на австрийските депутати за двата договора на Хохегер с българското правителство - единият с Министерския съвет от края на 2007 г. и другият - от 1 август 2006 г. с Пловдивския панаир, уточни Главчев.

Той каза, че в комисията ще бъдат поканени и представители на дружеството на Хохегер в България - "Хохегер България". "Няма да има двоен аршин. Всеки, който има отношение към предмета на комисията, ще бъде поканен и изслушан", увери той.

Припомняме, скандалът дойде от Австрия, където лобистът Петер Хохегер е разследван за подкупи. Името на България бе замесено, тъй като Хохегер е бил нает преди години от кабинета "Станишев" за "провеждане на кампания за укрепване на положителния имидж на България в Европейския съюз".

За да изпълни задачата си, анкетната комисия удължи срока на действие до 30 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България