ЕП постави условия за споразумението за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие в сряда с 516 гласа "за", 133 "против" и 50 въздържали се резолюция, с която определи условията, за да одобри очакваното споразумение между ЕС и Лондон за напускането на Великобритания. Споразумението ще трябва да бъде одобрено от евродепутатите, ако бъде постигнато.

В резолюцията, цитирана от БТА, евродепутатите подчертават необходимостта от осигуряване на справедливо и равноправно отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, както и към британските граждани, пребиваващи в ЕС.

ЕП посочва, че Великобритания остава в ЕС до датата на официалното си напускане, както и че това поражда права и задължения, включително финансови задължения, подлежащи на изпълнение, дори и след датата на оттеглянето.

Резолюцията предупреждава, че ЕП няма да приеме компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания. ЕП се противопоставя на икономически взаимоотношения, основани на откъслечни или секторни разпоредби, и подчертава неделимостта на четирите свободи на вътрешния пазар - свободата на движение на стоки, капитали, услуги и хора.

В резолюцията се посочва, че разговори за възможни преходни разпоредби биха могли да започнат, едва когато бъде постигнат значителен напредък по споразумението за оттегляне. Тези разпоредби не може да важат повече от три години, а споразумение за бъдещите отношения между Лондон и ЕС може да бъде сключено едва след оттеглянето на Великобритания.

Според резолюцията интересите на гражданите трябва да бъдат на първо място още от самото начало на преговорите. Гражданите на Ирландия ще бъдат особено засегнати, се отбелязва в документа. Евродепутатите призовават всички страни да се придържат към ангажимента си по отношение на мирния процес в Северна Ирландия и да избегнат връщането на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Затова особените обстоятелства, породени от тази обстановка, трябва да бъдат разглеждани с повишено внимание при договарянето на споразумението.

Резолюцията предупреждава Великобритания да не прави опити за ограничаване на правата, свързани със свободата на движение, преди да се е оттеглила от ЕС. Настоява се 27-те останали държави в ЕС да проучат начини за отговор на опасенията на британските граждани, породени от загубата на правата на европейско гражданство.

Евродепутатите призовават и двете страни да преговарят добросъвестно и при пълна прозрачност.

В резолюцията се отбелязва, че би било нарушение на европейското право, ако Великобритания започне преговори за търговия с други страни, преди да напусне ЕС. ЕП предупреждава, че същото се отнася и за двустранни преговори между Великобритания и отделни държави от ЕС по споразумението за оттегляне или бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Великобритания ще продължи да се ползва с правата си от членството в ЕС до момента на напускане. Лондон ще трябва да продължи да носи своите отговорности, включително финансовите, произтичащи от настоящия бюджет на ЕС до 2020 година. Някои от тези финансови задължения може да останат в сила и след датата на оттегляне на Великобритания.

ЕП има намерение да развие допълнително някои елементи, посочени в настоящата резолюция, в процеса на преговорите. Това може да стане, например, чрез приемане на допълнителни резолюции, включително по конкретни теми или секторни въпроси.

В дебатите преди гласуването на резолюцията групата на Европейската народна партия коментира, че на Лондон са били необходими девет месеца, за да представи в Брюксел писмото от шест страници със заявката за напускане на ЕС. Готови сме, можем да започнем преговорите и се надяваме след гласуването на споразумението в ЕС да останем единни.

Първо трябва да има развод, а после ще бъдат обсъждани бъдещи споразумения, искаме честна атмосфера, на основата на доверието. Държава извън ЕС не може да има по-добри условия от страните от Общността, но с Великобритания ще останем партньори и приятели, посочи групата на ЕНП.

Социалистите и демократите коментираха, че лъжите за по-добро бъдеще са създали хаос във Великобритания. Няма да одобрим споразумението с Лондон без спазването на заложените в резолюцията изисквания. Не може държава извън ЕС да бъде при същите условия като останалите в Общността. Не приемаме заплахи и ултиматуми, включително в областта на сигурността. Великобритания не може да се превръща в огромен данъчен рай. Дори да напуснете къщата, трябва да си платите битовите сметки, обърнаха се социалистите към британците.

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че Великобритания е остров, а не лодка, и ще остане там, където е. Трябва да започне ново и трайно сътрудничество. Съгласни сме, че трябва да бъдат защитени правата на хората, но не споделяме мнението, че ЕП трябва предварително да поставя тежки условия за преговорите. Европа трябва да бъде по-децентрализирана конфедерация, коментираха представителите на парламентарната група.

Либералите от АЛДЕ изразиха позицията, че отношенията ЕС-Великобритания никога не са съдържали любов и страст. Миналата седмица, когато бе внесено искането на Великобритания за напускане, беше много тъжен момент. Някой ден някой младеж ще опита отново да върне Великобритания в Европа и младото поколение ще оцени днешния процес като глупост, коментираха либералите.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определи деня на връчването на писмото за напускане като "велик и исторически ден". Иска ни се откуп, но трябва да ни направите неустоимо предложение, защото сме акционери в ЕС, дори в неговите сгради, заявиха британските популисти. Не сме заложници, свободни сме да си тръгнем. Светът е по-голям от ЕС, 85 на сто от световната търговия е извън Общността. Не сме длъжни да ядем белгийски шоколад и да пием френско вино, други ще ни дадат тези стоки. Ако върнете митата, ще пострадат стотици хиляди работни места, коментираха британските популисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа