ЕС заяви на Лондон, че е време да направи избор за отношенията след Брекзит

Без участие в митническия съюз, бариерите пред търговията са неизбежни

Мишел Барние и Дейвид Дейвис (дясно)

Време е Великобритания да направи избор, какъв вид отношения иска с ЕС след Брекзит. Това заяви в понеделник еврокомисарят за Брекзита Мишел Барние в Лондон, цитиран от Ройтерс.

"Единственото, което мога да кажа, е: без митнически съюз и извън единния пазар, бариерите пред търговията със стоки и услуги са неизбежни. Дойде време да се направи избор", каза Барние.

Еврокомисарят поиска Великобритания да изясни позицията си за бъдещите отношeния с блока.

Британският министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис изрази увереност, че споразумение за преходния период може да бъде достигнато до срещата на върха на ЕС през март.

Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС след Брекзит, но при преговорите с Брюксел ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия, посочи Дейвис. "Искаме всеобхватно споразумение за свободна търговия", подчерта той.

Консервативната партия на Мей е разделена между желаещите пълна "раздяла" с Евросъюза и поддръжниците на запазване на по-близки икономически връзки с блока и неговия 500-милионен пазар.

 

Великобритания няма да остане в Митническия съюз

 

Офисът на британския премиер Тереза Мей посочи по-рано днес, че страната няма да остане в митническия съюз след напускането на ЕС.

 

Източници от "Даунинг стрийт" заявиха, че Великобритания "категорично ще напусне митническия съюз". Повод за това изявление станаха спекулациите, че Мей възнамерява да смекчи позицията си за Брекзит. Това предизвика сериозни вълнения в парламентарната група на Консервативната партия и дори твърдения, че Тереза Мей може да бъде сменена, пише британският вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

 

Кабинетът на Мей предприе тази стъпка за успокояване на привържениците на Брекзит след предупрежденията от видни техни представители и медийните съобщения, че евроскептичното крило в Консервативната партия може да се опита да свали премиера от власт, ако тя се обедини с проевропейски министри като финансовия Филип Хамънд и на вътрешните работи Амбър Ръд в опит да запази митническия съюз, отбелязва "Телеграф".

 

Този ход на "Даунинг стрийт" обаче ще разгневи привържениците на оставането в ЕС, надяващи се Лондон да сключи споразумение с Брюксел, което да предвижда да се запазят близките отношения и в бъдеще, коментира "Гардиън".

 

Това стана в навечерието на посещението в Лондон на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и в момент, когато Брюксел се готви да започне преговорите за преходния период в отношенията с Обединеното кралство след Брекзит.

 

По-подробни решения ще се вземат на министерски заседания в сряда и четвъртък, когато ще се изработи позицията на Лондон за предстоящия нов кръг преговори с ЕС, отбелязва вестникът.

 

"Дейли телеграф" определя обявеното категорично изключване на по-нататъшното оставане в митническия съюз като победа за привържениците на Брекзит преди двете заседания на кабинета през седмицата, които ще са изключително важни.

 

Според изданието това означава, че е настъпил кардинален обрат в позицията на Мей, която само преди няколко дни отказа да изключи възможността за оставане в митническия съюз.

 

Като припомня, че във Великобритания от седмици се водеха ожесточени спорове по темата, вестникът заключава, че желанието на "Даунинг стрийт" е категорично да приключи дискусиите по въпроса преди новия кръг от преговори в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа