Еврогрупата готова със сценарий за излизане на Гърция от еврозоната, Атина отрича

Гръцкото министерство на финансите опроверга категорично слуховете в Еврогрупата, според които е поискано членовете на еврозоната да подготвят планове за нейното излизането от валутния съюз, предаде Франс прес.

"Гръцкото министерство на финансите категорично опровергава статиите, според които при телеконференция в рамките на Еврогрупата е поискано членовете на еврозоната да подготвят планове за евентуално излизане на Гърция от еврозоната", се казва в комюнике на министерството, разпространено в сряда.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че консенсус по темата е бил постигнат в понеделник следобед по време на едночасова телеконференция на Еврогрупата (Eurogroup Working Group – EWG).

Ройтрес твърди, че информацията била потвърдена от представители на еврозоната, а също и от документ от разговора.

В EWG участват представители Еврогрупата, които подготвят срещите на финансовите министри и които в същото представляват временно спасителния фонд - Европейския механизъм за финансова стабилизация (EFSF). Той се състои предимно от зам.-финансови министри и висши представители на централните банки.

Еврогрупата се съгласи, че всяка страна от еврозоната трябва да подготви индивидуален извънреден план, свързан с потенциалните следствия от излизане на Гърция от еврозоната, е заявил пред Ройтерс източник, запознат с дискусията.

Ситуацията в Гърция, където на 17 юни ще се провеждат нови избори, със сигурност ще се обсъжда на срещата на върха на ЕС по-късно в сряда.

Гръцкото министерство на финансите опроверга, че е обсъждан план за излизане на страната от единната европейска валута, но преди срещата на ЕС белгийският финансов министър Стевен Ванакере заяви: Всички резервни планове (за Гърция) се свеждат до едно и също – като правителство да сме отговорни да предвидим дори и онова, което се надяваме да предотвратим.

Предстоящите избори в Гърция – вторите за два месеца – се разглеждат като референдум дали страната ще остане в еврозоната и ще проведе исканите болезнени реформи и икономии, или ще напусне и ще си върне националната валута. Проучванията на общественото мнение показват, че са възможни и двата варианта.

Документът, на който Ройтерс се позовава, посочва потенциалните разходи за всяка отделна страна членка в случай, че Гърция излезе от еврозоната. Посочва се, че ако това се случи, стремежът ще е към "приятелски развод".

Освен това в документа се казва, че ако Гърция реши да напусне, ЕС и МВФ ще ѝ предоставят над 50 милирада евро, за да улеснят процеса.

Посочва се също, че Атина ще трябва да понесе огромни разходи при излизане от еврозоната, докато разходите за останалите страни членки ще са далеч по-ограничени.

В документа обаче се казва също, че рискът от ефект на доминото, който да засегне останалите държави от еврозоната, за момента е подценен.

Несъмнено, пазарите ще загубят доверие в еврото, пише в документа.

Германската Бундесбанк обяви в сряда, че евентуалното излизане на Гърция от еврото ще е "управляем" процес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?