Европарите за саниране стигат за около 180 блока

5000 лв. средно трябва да извади всяко семейство, което се включи в проекта

Европарите за саниране стигат за около 180 блока

Евросредствата за обновление ще стигнат за около 180 блока с около 6100 жилища с разгърната застроена площ от 426 550 кв.м. Финансовият ресурс е около 45 млн. лв. Отделно всяко семейство ще трябва да извади средно по около 5000 лв., ако реши да се включи в проекта. Това е половината от необходимата сума, останалата идва от еврофондовете. Това стана ясно по време на форума за енергийна ефективност на сградите в рамките на изложението “Българска строителна седмица” в “Интер експо център” в София.

Въпреки че за схемата се говори вече пета поредна година, от Министерството на регионалното развитие не пожелаха да посочат дата, от която реално ще започне дълго чаканото саниране. Процесът по администрирането на проекта все още не е приключил, като в момента се избират проектните мениджъри и агенцията, която ще прави рекламата.

Полагаме максимални усилия санирането да започне възможно най-бързо и не искаме да се обвързваме със срок, каза Десислава Йорданова, директор на Дирекция "Жилищна политика" в МРРБ.

Около 1200 лв. само за подготовка на проект за жилище от 60 кв.м

Около 1200 лв. средно ще струва само подготовката на проекта за едно жилище от 60 кв.м Това включва проектирането, енергийното и конструктивно обследване, както и надзора. Цените в момента за тези части на проекта се движат от 15 до 25 лв./кв.м, каза главният архитект на София Петър Диков.

Тези пари хората трябва да извадят допълнително, за това Столична община ще подготви безплатно типови проекти за панелните жилища в София, обеща Диков. По думите му хората ще трябва да платят само разрешителното за строеж, което в момента е средно по 10 лв./кв.м.

Останалите 35 общини, където евросхемата ще действа, засега не са обявили, че ще поемат този разход на домакинствата.

Съседите ще поемат разходите, ако някой не може да плати

За хората, които не могат да извадят пари в брой, е създаден Фонд за жилищно обновяване. Той се управлява от Корпоративна търговска банка. Тя ще дава кредити срещу 6.68% лихва, каза Владимир Тодораков, старши сътрудник "Управление на европейски проекти" в МРРБ.

Ако някой съсед не може да извади парите или пък не бъде одобрен за кредит, съседите му може да поемат разходите, смята Тодораков.

Кредитът ще бъде потребителски, като обезпечението може да бъде и с ипотека на жилището.

Критериите за отпускане на заема са свободният доход на домакинството да е по-голям или равен на месечна погасителна вноска. Освен това ще се гледа кредитното досие на получателя, както и дали редовно си плаща комуналните сметки.

При 5000 лв. кредит за 10 години и лихва от 6.68% лихва, средно на месец едно домакинство ще трябва да връща около 50 – 60 лв., каза Тодораков.

За да заработи моделът, безвъзмездната помощ трябва да е 80 - 90%

За да тръгне програмата за саниране, е необходимо безвъзмездната помощ на държавата да достигне 80 – 90%, а не сегашните 50%, смята главният архитект на София Петър Диков. Според него подготовката на проектите и разрешителното за строеж трябва да са безплатни.

Необходими са още промени в Закона за енергийната ефективност, който от наказателен сега, да стане стимулиращ, каза Диков.

Той поиска и многократно увеличаване на парите за саниране за следващия програмен период. Според него са необходими около 2 милиарда евро за да се обновят поне около един милион жилища и всички публични административни сгради.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?