Г-н Янев, драги ми Смехурко, приносителю на флашки...

Татяна Дончева и РЗС в епистоларен сблъсък на политически позиции

колаж Медиапул

"Г-н Янев, драги ми Смехурко, приносителю на флашки, който щеше да уволни Бойко Борисов" - с такова обръщение започва писмото на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева към председателя на РЗС Яне Янев. То е в отговор на политическата позиция, разпространена в петък от Политическия съвет на РЗС, която най-вероятно е провокирана от публичните коментари на Дончева по повод скандала с есемеса до премиера от Висшия съдебен съвет (ВСС), твърдението на Яне Янев, че той е изпращач на есемеса и последващото издигане на близкия до него и Борисов член на ВСС Димитър Узунов за представляващ ВСС.

"Сегашният ВСС в преобладаващта си част е съдебен съвет от прислужници, които са назначени да прислужват", каза Дончева във вторник пред бТВ. Според нея есемесът до Борисов не е изпратен от един член на ВСС, а от няколко. Дончева спомена имената на Димитър Узунов и Ясен Тодоров. "Откъде накъде районен съдия от Сандански (Димитър Узунов), никому неизвестен, правораздавал в Горно Нанадолнище, ще бъде някакъв фактор?", запита тя.

Дончева освен това разказа как съпругата на Яне Янев – Галя Янева, назначена за съдебен помощник в Софийския градски съд докато негов председател бе Владимира Янева, се е провалила на теста за заемане на длъжността, проведен от новия шеф на съда Калоян Топалов. Съпругата на Яне Янев получила 3 точки от 34 възможни и допустим минимум от 16. Нейният резултат е вторият най-слаб сред подложените на атестация 25 съдебни помощници. Заради това, че е в болнични, все още не е освободена от длъжността, която очевидно не е компетентна да заема.

"Политическият съвет на РЗС има твърдо намерение оттук нататък да не позволява на адвокати на мафията да манипулират обществото и да се правят на морални ментори", се казва в позицията на РЗС за Татяна Дончева, за която се твърди, че винаги е имала "две лица".

"Дончева храбро критикуваше отляво собствената си партия БСП, а в същото време като юрист и депутат обслужваше групировките. Тъй като този модел взе да се изчерпва, дадоха ѝ да си направи своя партийка, тържествено обявена за "движение”. Правната прислужница на Мултигруп, Ванко 1, КТБ и сие е срам за българската политическа система. Повече от 25 години Татяна Дончева непрестанно е в употреба на най-тъмната част от българския ъндърграунд. В началото на прехода бе уволнена по непригодност като прокурор, а претърпя крушение и като кандидат за велик депутат от БСП и оттогава е вечният зъбещ се лузър. Журналистите я харесват и ѝ дават трибуна, защото с нея е весело", се казва в позицията на РЗС.

Следва заключението: "Но българският народ мъдро отреди съдбата на "политика” Дончева – да гравитира около 1% на избори, колкото да взима субсидия".

Интересна подробност е, че партията на Янев заявява това от висотата на своите 1.7%, които получи за последно на парламентарните избори през 2013 г. РЗС не се яви на извънредните избори през 2014 г. Яне Янев се кандидатира за кмет на Сандански на миналия октомври и се класира трети, без да успее дори да стигне до балотаж.

"В поредния си шоуменски монолог от телевизионния екран Дончева по стар свой обичай гледа да трупа дивиденти на чужд гръб преди президентските избори. Българският народ заслужава политици-държавници, които търсят решения на неговите проблеми, а не политици-адвокати а ла Дончева, търсещи решение на проблемите на доказани мафиоти в съда", заявява РЗС, чийто лидер Яне Янев е съветник на премиера Бойко Борисов по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта.

Отговорът на Татяна Дончева гласи:

"Г-н Янев,

Драги ми Смехурко, приносителю на флашки, който щеше да уволни Бойко Борисов,

Очевидно днешната позиция на РЗС е провокирана от медийните ми изяви, в които посочвам нещата с истинските им имена. Завършила съм право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и като дългогодишен адвокат, кариерата ми е общоизвестна. Считам се за достатъчно компетентна, за да коментирам съдебната система в България, за разлика от човек, завършил Аграрния университет в гр. Пловдив и управлявал консервен комбинат.

Аз съм адвокат, който обича предизвикателствата и мои клиенти са били ръководителите на големи български корпорации, сред които не е КТБ и няма мутри.

Като депутат от Народното събрание, приело поправката "Ванко 1“, са ти добре известни имената на вносителите на тази поправка. Името ми никога не е било сред тях, както не съм била и лобист за законодателното решение по случая.

А за това какви политици заслужава българският народ, нека го оставим сам да избира".

Споделяне

Още по темата

Още от България