Гърция отпусна 100 милиона евро за сферата на културата

Гърция отпусна 100 милиона евро за сферата на културата

Гръцкото правителство отпусна 100 милиона евро за пострадалите от ограниченията заради коронавируса организации и работещи в сферата на културата, съобщи министърът на културата и спорта Лина Мендони, цитирана от осведомителните агенции.

От март 45 000 работещи в сферата на културата и независими артисти получават месечно 800 евро, определени от правителството за всички, които са загубили ралботата си поради ограниченията във връзка с коронавируса. Разрешено им е също да спрат плащанията си на застраховки и данъци и е облекчено изпълнението на задълженията им за изплащане на банкови кредити.

Министърът обяви и че от 18 май се откриват археологическите площадки и разкопки на открито, започват репетициите в театрите и снимките на филми в рамките на плана за постепенна отмяна на ограниченията, въведени от правителството с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. От 1 юни ще бъдат открити летните кина, а от 15 юни - музеите.

Планираните през лятото концерти на открито може да се състоят при условие, че местата за публиката бъдат заети до 40 процента, сцената трябва да се намира на разстояние не по-малко от три метра от първия ред на зрителите и при задължителна физическа дистанция от най-малко 1,5 метра между хората, дори ако се наложи да стоят прави. Артистите на сцената също трябва да стоят на 1,5 метра един от друг, допълни Мендони.

Министърът съобщи също, че се въвеждат ваучери за организации, свързани с културата, които могат да бъдат давани на зрителите вместо пари за неизползвани билети за представления или концерти. Зрителите могат да използват такъв ваучер за посещение на друго културно мероприятие на същата компания организатор до края на годината.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?