"Газпром" продължава "Южен поток", изненадан от позицията на ЕС

Сърбия също смята, че спорът за тръбата трябва да се реши от ЕК и Русия

"Газпром" продължава "Южен поток", изненадан от позицията на ЕС

Строителството на газопровода "Южен поток" ще продължи по график и при пълно съобразяване с местното законодателство и международните стандарти, заявиха в разпространена до медиите в петък позиция от руската компания "Газпром", която изразява и своята изненада и разочарование от позицията на Европейската комисия, според която подсипаните междуправителствени споразумения от Русия, България, Сърбия, Гърция. Словения, Унгария, Хърватия и Австрия нарушават европейските закона.

 

Два дни по-рано стана ясно, че Европейската комисия иска от държавите да поискат от Русия предоговаряне на споразуменията, за да отговарят те на изискванията на третия енергиен пакет, според който до тръбата трябва да имат достъп и други доставчици и не може производител на природен газ да е и собственик на газопровод, както се получава в случая с "Южен поток" и "Газпром". Брюксел също така заплаши страните членки с наказателни процедури, ако не започнат предоговаряне.

 

България обаче обяви, че очаква по-активен диалог между ЕК и Русия по този проект, а в петък депутатите предпазиха премиера Пламен Орешарски от изслушване по темата "Южен поток", след като отхвърлиха като "неуместно" искането на бившия министър на икономиката и енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев да се чеу становището на Фрошерски по въ проса.

 

Сърбия, която е другата държава с направена "първа заварка" по проекта, също се дистанцира от решение по исканите от ЕК действия. "Спорът за газопровода трябва да се реши между ЕС и Русия, а Сърбия не променя плановете си да участва в проекта", заяви сръбският премиер Ивица Дачич. Според него Сърбия не може да влияе на спора. "Ние сме по средата, от нас нищо не зависи. Тук всичко беше направено в съответствие с нашите закони", допълни той.

 

От "Газпром" коментираха, че обичайна практика е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите. Компанията също така обръща внимание на това, че текстовете на споразуменията са достъпни от години и "затова сме изненадани и разочаровани от опасенията от Европейската комисия, изразени едва сега, след като строителните дейности са в ход". Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че документите са били получени през февруари 2013 г. в комисията и през август е бил готов анализът им, когато и са информирани държавите.

 

"Това е неподходящ момент, още повече, че в няколко държави проектът "Южен поток" бе изведен като национален приоритет", се допълва в изявлението.

 

Газовият монополист заяви, че ще продължи със строежа на газопровода по график според законите на страните, през които минава, и международното право, а оставащите въпроси от сферата на регулацията, свързани със законодателството на ЕС от областта на енергетиката, могат да бъдат изяснени паралелно. "Газпром" посочва още, че има споразумение с ЕС за изключение на правото за достъп на трети страни за определен период от време за газопровода "Северен поток" и вярва, че такова ще бъде допуснато и за "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес