Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Геополитиката на "Панамалийкс"

3 коментара
Геополитиката на "Панамалийкс"

На 3 април гръмна "Панамалийкс" и резултатите не закъсняха. Един министър-председател бе свален от поста си, а други световни лидери са под нарастващ натиск да дадат отчет за действията си. Но ефектите от изтичането на информацията не са равномерно разпределени. Документите съдържат доста повече информация за офшорните дейности на лица от развиващия се свят в сравнение на такива от развития. Каквито и да са причините, това най-вероятно ще повлияе върху въздействието от теча. В развиващия се свят дългата история на корупция е притъпила обществената чувствителност към скандалите и репресивното управление ще даде малък шанс на евентуално обществено негодувание.

Така че, макар за западни лидери да бе разпространена по-малко информация, тя има по-голям ефект. Премиерът на Исландия вече напусна поста си. Сравнително малки разкрития имаха непропорционално сериозно въздействие във Великобритания и Франция.

В развиващия се свят ефектите на "Панамалийкс" бяха най-сериозно усетени в бившия Съветски съюз – регион, в който политическото напрежение и без това беше високо. В Китай резултатите от публикацията бяха смесени. Те доведоха до набелязването на още повече мишени на антикорупционната кампания, която отдавна е в ход, макар че бяха разкрити фигури, близки до най-висшите постове в управлението.

Но това е само началото. "Панамалийкс" е най-голямото изтичане на информация от този вид и това, което е разпространено до момента, е само върхът на айсберг. С излизането на повърхността на нови разкрития, призивите за по-голяма прозрачност в световен план ще стават все по-силни.

Бившият Съветски съюз

Публикуването на "Панамалийкс" освети лидери и елити от пет бивши съветски държави в корупционни скандали. В Украйна, Русия, Казахстан, Грузия и Азербайджан политици (или членове на техните семейства или приятели) бяха заподозрени във връзки с офшорни сметки или корупция.

Азербайджан

Подобно на ситуацията в Русия и Казахстан, обвиненията в корупция са постоянна характеристика на азербайджанската политика. Президентът Илхам Алиев, син на третия президент на Азербайджан, и неговата съпруга, Мехрибан, идват от влиятелни семейства със силни бизнес контакти у дома и в чужбина. Именно Мехрибан, децата им и сестрата на Алиев се оказаха свързани с тайни офшорни компании.

Въпреки това малко ще произлезе от публикуването на тези данни в Азербайджан. Политическата опозиция е твърде слаба, за да отправи предизвикателство към Алиеви, а медиите вече започнаха да представят обвиненията като "западна пропаганда". Предвид тежката икономическа ситуация в страната, скандалът може да разпали протести, които Баку бързо би могъл да потуши.

Грузия

Задграничните бизнес дела на бившия премиер Бидзина Иванишвили също са включени в "Панамалийкс". Обвиненията в корупция тормозят Иванишвили, още откакто той се появи на политическата арена през 2011 г., но досега те се бяха концентрирали основно върху действията му в Русия.

Властта на Иванишвили в Грузия бе стабилна през последните четири години. В Тбилиси той е достатъчно влиятелен и продължава да назначава всичките си последователи на най-високите позиции в държавата. В последно време обаче неговата коалиция "Грузинска мечта" започна да се разцепва, а мнозинството ѝ в парламента – да отслабва. На фона на предстоящите парламентарни избори, насрочени за есента, обвиненията вече започнаха да се прехвърлят между политическите партии в страната. Въпреки че по-голямата част от грузинците засега не обръщат внимание на новината, "Панамалийкс" ще даде повод за политически атаки от страна на опозицията. Освен това, ако новината придобие по-голяма популярност, скандалът може да ерозира влиянието на Иванишвили в момент, в който управляващата му коалиция се разпада.

Казахстан

Обвиненията в корупция, особено тези, засягащи президента Нурсултан Назърбаев и неговото семейство и приятели, са непрекъснати и широко разпространени в Казахстан. Но тъй като страната е на ръба едновременно на икономическа рецесия и смяна на властта, новите обвинения могат да имат по-голям ефект от обикновено.

Внукът на Назърбаев Нурали Алиев бе обвинен за връзки с офшорни сметки. Преди две седмици Алиев се оттегли от поста зам.-кмет на Астана, за да се върне към бизнеса, пораждайки спекулации в казахските медии за мотивите си. Отдавна Алиев се считаше за евентуален наследник на президентския пост, въпреки че е твърде млад, за да заема висша управленска позиция.

От друга страна, майка му Дарига е вероятен наследник и вече е една от най-влиятелните фигури в казахската политика. След парламентарните избори на 20 март неочаквано тя не влезе в парламента, което подхрани спекулациите, че прави маневри, за да заеме по-влиятелен пост преди да стартира формалната смяна на властта. Докато започне сериозната битка за властта в Астана, противниковите политически елити могат да използват корупционните обвинения в "Панамалийкс" срещу Алиев или майка му.

Русия

В Русия най-ярките обвинения засягат президента Владимир Путин. Въпреки че името му не фигурира в никой от всичките 11.5 милиона документа, там са имената на трима от най-близките му приятели – Сергей Ролдугин, Аркади и Борис Ротенберг.

При положение, че братята Ротенберг отдавна са посредници на бизнес начинанията на Путин, появата на техните имена не е изненада. Те се считат за едни от най-високопоставените верноподаници на Путин, на които е възложено да управляват потайните му финансови и бизнес дела. Виолончелистът Ролдугин е извън руската политика, но също е сред доверените приближени на Путин. Той е кръстник на най-голямата му дъщеря. След "Панамалийкс" Ролдугин беше обвинен в изнасянето на повече от 2 млрд. долара в полза на президента.

Реакцията на Кремъл на "Панамалийкс" на практика изпревари тяхното публикуване. Преди около две седмици говорителят на президента Дмитри Песков предупреди журналистите, че предстои западна "информационна атака" срещу президента, но че тя няма да е фактологично вярна. На 5 април, два дни след пускането на документите, Песков отиде още по-напред, като отрече "Панамалийкс" като демонстрация на "Путинофобия" и заяви, че твърденията на журналистите не са нищо ново. Обвиненията в корупция към Путин и най-близките му приятели предшестват издигането му във властта и вече са асимилирани от руския народ.

Песков нарече документите опит за подкопаване на Русия преди изборите през септември. В това също има известна истина. Администрацията на Путин е разтревожена от вероятността да избухнат протести след изборите в мащаба на масовите демонстрации след парламентарния вот през 2011 г. Новите обвинения в корупция могат да се съчетаят с общественото възмущение срещу слабата икономика на Русия, което да възпламени протестите още повече.

Украйна

От всички бивши съветски държави Украйна най-вероятно ще преживее най-сериозната криза в резултат от "Панамалийкс". Разкритието посочи президента Петро Порошенко като притежател на офшорни сметки. Украинските политици вече призоваха за разследване на тайните фондове на президента. Лидерът на Радикалната партия дори поиска импийчмънт. Главният прокурор обаче заяви, че документите не съдържат доказателства за извършени престъпления от страна на Порошенко.

Публикуването на документите идва в неудобен момент за Порошенко. През последната седмица преди публикацията президентът беше на крачка от сделка за парламентарна коалиция между неговата партия, "Народния фронт" на премиера Арсений Яценюк и група независими депутати. На фона на скандала фракцията на президента вече не вярва, че сделката ще стане факт. Порошенко лобираше за новото правителство, защото това е предпоставка Украйна да получи новия финансов транш от МВФ и увеличена финансова помощ от САЩ. Споменаването на Порошенко в "Панамалийкс" може не само допълнително да дестабилизира крехкото правителство, но да отслаби и самата президентска власт.

Европа

Франция

Във Франция най-много щети от публикацията понесе предимно десноцентристкия "Национален фронт", който в последно време се радваше на електорални успехи. В документите попадна името на бившия съветник на партията Фредерик Шатилон, който в миналото бе обвинен за електорална измама, свързана с вота през 2012 г. "Националният фронт" се разграничи от Шатилон. Свидетелствата за офшорно финансиране щяха да бъдат особено вредни, ако бяха свързани с партийните лидери, които бяха създали имидж на партията си като почтена алтернатива на корумпираните лидери на истеблишмънта.

Исландия

"Панамалийкс" имаше най-голямо въздействие върху една от най-малките държави в Европа – Исландия. Документите разкриха, че премиерът Сигмундур Гунлаугсон е правил съмнителни трансакции с банкови акции преди глобалната финансова криза от 2008 г. Исландците излязоха на улиците, за да протестират, и министър-председателят подаде оставка. Едни бързи избори могат да доведат на власт "Пиратската партия" – обявила се против статуквото и защитаваща системата на пряка демокрация.

Великобритания

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън пое основната тежест на гнева, избухнал след изнасянето на документите. Неговият баща бе обявен в списъка на британците с офшорни сметки и Камерън трябваше да признае, че е притежавал инструмент за облекчаване на данъчни задължения, преди да заеме поста си. Медиите започнаха да поставят под съмнение негови действия през 2013 г., за които се смята, че са възпрепятствали увеличаването на прозрачността на данъчните убежища. Всъщност намесата на Камерън може да е била в интерес на Великобритания, тъй като тя печелеше от съществуването на глобална индустрия за избягване на данъчното облагане. Независимо от мотивите на премиера обаче, темата добави допълнително масло в огъня на фона на и без това напрегнатата атмосфера около референдума "Брексит". Макар течът сам по себе си да е малко вероятно да отстрани Камерън от власт, всякакви щети върху репутацията на премиера могат да навредят върху кампания му за оставане на Великобритания в ЕС.

Латинска Америка

Аржентина

В Аржентина "Панамалийкс" свързаха президента Маурицио Макри с офшорна компания, въпреки че той отрече да е бил акционер в нея. Главният прокурор на страната вече поиска да се започне разследване, което да провери дали Макри е бил свързан с компанията. Опозицията продължава да държи под прожекторите случая на фона на приближаващите парламентарни избори през 2017 г. и ще използва скандала против управлението на Макри.

Бразилия

Бразилия е в сериозни политически вълнения отпреди "Панамалийкс", така че разкритията там най-вероятно ще имат минимален ефект. Течът свързва лидера на долната камара на парламента Едуардо Кунха с офшорна компания, но той и други бразилски политици вече бяха свързани в друг корупционен скандал – около държавната енергийна компания "Петробрас". Течащото криминално разследване срещу представители на управляващата партия, срещу бившия президент Луиш Игнасио Лула да Силва и опитът за импийчмънт на действащия президент Дилма Русеф вероятно ще имат по-директен политически ефект в сравнение с "Панамалийкс".

Гватемала

Международната комисия срещу безнаказаността в Гватемала, спонсорирана от ООН, обяви, че ще разследва документите за доказателства за злоупотреби. Предишно разследване на комисията доведе до внасянето на обвинителен акт срещу бившия президент Ото Перес Молина през 2015 г. по подозрения в корупция.

Венецуела

Ефектът от "Панамалийкс" във Венецуела най-вероятно ще е минимален. Никой от водещите политици в управляващата "Обединена социалистическа партия на Венецуела" не е посочен в документите. Патовата ситуация между правителството и опозицията, увеличаващото се разделение в управляващата партия и огромната инфлация в страната е много по-вероятно да имат по-съществено влияние върху политическото бъдеще на страната в сравнение с разкритията на журналистическия консорциум.

Азия – Тихоокеански район

Китай

Пекин наложи почти незабавно медийно затъмнение върху "Панамалийкс". Единственото отразяване на темата от държавно издание беше в печатното издание на "Глобъл таймс", в което се твърдеше, че "Панамалийкс" е начин Западът да атакува враговете си.

Документите разкриха поне осем случая на представители на семействата на настоящи членове на Политбюро, които са работили с "Мосак Фонсека". Те включват зетя на президента Си Дзин Пин (въпреки че неговите сметки са били неактивни отпреди поемането на властта от Си), дъщерята на бивш премиер, внучката на бивш член на Постоянния комитет и др.

Документите по всяка вероятност няма да повлияят върху Политбюро. Предвид широката антикорупционна кампания след възкачването на власт на Си Дзин Пин, отделните фракции в управлението имат мотив да изкарват "мръсните ризи" на съперниците си. Затова огромна част от политическия ефект от всяко от разкритията вече е консумиран. Те обаче могат да извадят на показ някои чиновници от ниско или средно ниво, които все още не са мишени на антикорупционни разследвания.

Близък Изток и Северна Африка

В много от държавите от Близкия Изток и Северна Африка обвиненията в корупция няма особено да разбунят духовете заради медийни рестрикции и тъй като е широко известно, че от богатствата се възползват предимно монархическите семейства или управляващия елит. Предвид снизходителните данъчни системи в тези страни, описаното в "Панамалийкс" може дори да не се счете за престъпление. В държави като Ирак, Йордания, Сирия и Египет обаче обвиненията срещу известни бивши политици ще увеличат недоверието в статуквото.

Египет

В Египет документите посочват, че "Мосак Фонсека" не е направила надлежна проверка в идентифицирането и скъсването на връзките с Алаа Мубарак, син на сваления президент Хосни Мубарак. Алаа е използвал фирмата, за да държи кеш във фирма на Британските Вирджински острови.

Иран

"Панамалийкс" разкри, че "Мосак Фонсека" е правила бизнес с ирански петролни компании, като например "Петропарс", въпреки американските санкции.

Ирак

В документите се появи името на бившия премиер на Ирак Аяд Алауи във връзка с редица имоти в Лондон. Алауи беше свален от власт през август 2015 г. Разкритията могат да подкопаят опитите на Алауи да се върне в управлението, ако падне сегашното правителство.

Африка

Въпреки че няколко известни политици от африкански държави или техни близки сподвижници бяха свързани с "Панамалийкс", това ще има малък ефект върху правителствата на континента. Праговете за корупция на много места в Африка (чиято история е постлана с елити, замесени в ненадминати актове на самообогатяване) са по-високи от всяко друго място на света. И по-важното – много от споменатите лица вече или не са на държавни постове, или са свързани с бивши лидери. Освен това много от хората, свързани със сегашни управленци, са ползвали офшорните компании с благословията на техните правителства.

Южна Азия

500 индийци и 200 пакистанци бяха засечени в "Панамалийкс", като най-известните от тях са трите деца на пакистанския министър-председател Наваз Шариф. На 5 април той направи телевизионно изявление, за да оправдае семейството си и да обяви старта на съдебно разследване по въпроса. Опозицията обаче поиска премиерът да разреши антикорупционните власти да поемат разследването. Малко вероятно е течът на информация да доведе до оставката на Шариф, но опозиционните партии ще качат "акциите си" за сметка на партията на премиера.

*Преводът е на Mediapool, публикуваме анализа с малки съкращения

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Венелин Велев
  #3

  Консорциумът от наети журналисти свари блажна чорба от ръждясала брадва. Сърбайте и не питайте за съставките, защото те няма да ви бъдат показани.А на свободния кап-пазар винаги ще има офшор, защото няма да престане борбата между частните интереси и интересите на държавата.

 2. От Драгалевци
  #2

  Постно, много постно, другарчета от ЦРУ Много слаба ракия сте

 3. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Външните министри на Г-7 потвърдиха позицията си за напускането на Башар Асад Външните министри на „голямата седморка” потвърдиха позицията си, настояваща за напускането на Башар Асад като условие за регулиране на ситуацията в Сирия, се казва в тяхното съвместно изявление от срещата им в Хирошима. „Сирия остро се нуждае от ново правителство, представляващо всички общини в Сирия и способно да защитава нейния народ, борещ се с тероризма и преустройството на Сирия”

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.