ГЕРБ обвини кабинета в тайни договорки с "Новера"

ГЕРБ обвини кабинета в тайни договорки с "Новера"

Представителите на ГЕРБ в Столичния общински съвет директно обвиниха правителството в опит да се намеси "недопустимо" в делата на местната власт. Според групата на Бойко Борисов БСП действа по предварителен план с цел изземване на правото на общината да избере бъдещите фирми, които да почистват София.

Съветници заявиха, че Министерският съвет ще се опита да докаже наличието на криза в града и ще създаде кризисен щаб, който ще отнеме всички правомощия от кметството. Така изпълнителната власт ще получи право да избере самостоятелно фирми, които да поемат почистването на града и цените, на които да чистят.

Преди ден председателят на БСП-София и шеф на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров заяви, че държавата трябва да се намеси в решаването на кризата със столичната чистота. Това може да стане единствено през Закона за управление при кризи, който дава извънредни правомощия на изпълнителната власт при наличие на опасност за живота и здравето на хората в подобна ситуация.

В същото време Законът за управление на отпадъците постановява, че единствено кметът е отговорен за дейностите по чистотата в рамките на общината. Казусът все повече наподобява скандала с "Топлофикация – София", след който Столична община се принуди да отстъпи на държавата своя дял в дружеството.

"Защо "Новера" да чистят сега, след като после могат да чистят на двойни цени?", запита съветникът от ГЕРБ Робърт Янакиев. От политическата група напомниха за срещите между бившия изпълнителен директор на "Екуест" Георги Крумов и премиера Сергей Станишев преди инвестиционният фонд за закупи концесията на чистотата.

За прехвърлянето обаче лобираше и кметът Бойко Борисов, който преди две години твърдеше, че така ще се решат проблемите с фирмите на Румен Гайтански – Вълка. След сигнала от премиера и техен партиен лидер Сергей Станишев, общинарите от БСП се срещнаха с новия концесионер и благословиха сделката.

Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева заяви в сряда, че е "възмутена, удивена и обидена" от решението на шефа на парламентарната екокомисия Георги Божинов (БСП) да я извика за обяснения пред депутатите. "Там бяха и представители на "Новера". Аз трябваше да обяснявам пред концесионерите и депутатите какви са законите в страната. Смятам, че това беше част от цялата политическа акция", коментира Радева.

Гаранции

ГЕРБ гарантира, че до четвъртък сутринта ще има нормализиране на ситуацията с почистването на София. Столичната община е възложила на 8 фирми да изнасят боклука. Това са общинската "Чистота-Искър", "АЕС-Х", "Титан", "Екобулпак", "Заубермахер", "БКС-Кремиковци", "Алара 2000" и "Астон сервиз".

Председателят на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев (ГЕРБ) съобщи, че фирмите ще чистят с възлагателни писма на цени близки до тези на "Новера" по сега действащите договори.

"Мобилизираме всички налични ресурси, за да се справим със ситуацията. Прекратяването на един подобен концесионен договор няма да е лесно", заяви лидерът на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

В сряда "Новера" продължи да не чисти София. Дружеството твърди, че служителите му са демотивирани от идеята за прекратяване на концесионния договор. Те искат Бойко Борисов лично да им отговори на възникналите въпроси.

Кметът от своя страна каза, че няма такива намерения. "На "Новера" е платено и те са си получили заплатите", заяви Борисов.

По думите му неявяването на работа на концесионера помага за прекратяването на концесионните договори. Той обаче показа известно разколебаване от демонстрираната увереност преди два дни, че има достатъчно основание за едностранно прекратяване на контрактите без да се плащат неустойки.

"Сега юристи гледат концесионния договор, но той така е направен, че те само спорят", каза кметът. Той добави, че ако бъде изкупена "Новера", ще бъде наследен и договорът им за ремонт и поддръжка на техниката. Според запознати сервизните бази и сега са собственост на Румен Гайтански-Вълка и се ползват само под наем от "Новера".

"Развалянето на концесионните договори носи вреди и ние искаме да ги избегнем", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България