ГЕРБ поиска оставките на вътрешния и военния министър заради гафовете около оградата

БСП обвини партията на Бойко Борисов, че нагнетява напрежение в армията

Сн. БГНЕС

ГЕРБ официално поискаха оставките на вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния – Ангел Найденов заради "управленска немощ" около проекта за изграждането на оградата по част от границата с Турция.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев за пореден път поиска и временна парламентарна комисия да проучи случая. Той настоя и за оставката на зам.-военния министър Иван Иванов, под чието ръководството вътрешноведомствената проверка на проекта не засече никакви нередности за разлика от последвалата ревизия от Инспектората на Министерския съвет.

 

Освен това от ГЕРБ се обявиха срещу обявените от Ангел Найденов наказания за четирима генерали, трима полковници, един подполковник и един цивилен служител заради нередностите около реализирането на проекта.

 

"Не е морално министъра на отбраната да се крие зад гърба на военните... Каква демагогия да обвини военните, че не са се справили с несвойствени за тях задължения", каза Радев и се обяви твърдо против подобни методи за прехвърляне на отговорността.

 

Той поиска още началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов да защити военните.

 

В отговор от БСП обявиха, че е "абсурдно искането на оставки на двама силови министри без никакви фактически основания".

 

Атанас Мерджанов (БСП) посочи, че ГЕРБ продължават да политизират случая и да нагнетяват напрежение в армията.

 

Той каза, че според проверките на Инспектората на Министерския съвет и на МО процедурата за възлагане на обществена поръчка е законосъобразна.

 

По думите му факт е, че има допуснати грешки, слабости и нарушения, но няма сериозни отклонения

 

"Подходът на прозрачност и публичност в МО коренно се различава от стила на ръководството в предходния мандат", каза още Мерджанов.

 

Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, посочва проверяващата комисия.

 

Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. Освен това проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставка на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.

 

"Защо е било необходимо да се пристъпва към процедура за пряко договаряне, след като е имало достатъчно време за открита процедура", посочи Радев от парламентарната трибуна.

 

Според него не е било правилно и възлагането на обществените поръчки на Сухопътните войски, които са провеждали само малки поръчки и нямат капацитет да се справят.

 

"И до днес не е ясно защо това защитно съоръжение, след като е за нуждите на МВР и ще бъде стопанисвано от МВР, е възложено за изграждане от Сухопътни войски", каза Радев.

 

Преди да се заеме Инспекторатът на Министерския съвет с проекта, той бе проверен и от военното министерство, което обаче обяви, че няма никакви проблеми.

 

"Назначената вътрешна проверка е ръководена, така че да прикрие редица факти за загуба на милиони левове и допуснал опетняване на доброто име на военнослужещите", каза Радев.

 

Все още не е ясно кога оградата ще бъде построена Първоначално това трябваше да стане до края на февруари. Миналата седмица Ангел Найденов каза, че за строителството ще трябват 60 дни от момента на монтирането на първите модули, което не е ясно кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България