Оградата по границата може да се окаже безсмислена – нелегалните променили маршрутите

Напускащите страната имигранти са повече от влизащите, според вътрешния министър Цветлин Йовчев

Оградата по границата може да се окаже безсмислена – нелегалните променили маршрутите

Телената ограда по част от границата с Турция може да се окаже безсмислена, защото, както се и очакваше, нелегалните имигранти са промени маршрутите си. Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че съоръжението може да бъде готово през юни, след като крайният срок вече неколкократно бе отлаган.

"Каналджиите от другата страна на границата действат много гъвкаво. Засега в момента към Резово имаме по-силен натиск и предприемаме включително и там конкретни мерки, които ще позволят по-ефективно да охраняваме границата", каза в сряда Йовчев.

Оградата ще бъде построена по протежение на 30 километра от границата в обявения от правителството за най-критичен участък. Около проекта, който се реализира от военното министерство, вече избухнаха серия скандали. А и решението за строителството на оградата беше критикувано от Брюксел.

 

Министър Йовчев съобщи още, че в момента има 1500 служители на МВР, които са допълнително изпратени в граничните райони, а когато оградата бъде готова, половината от тях или около 700 няма да са необходими там.

 

Индикативната стойност на съоръжението бе над 5 млн. лева, но впоследствие проектът поскъпна до повече 9 млн. лева. Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта".

Йовчев съобщи в сряда още, че не повече от 160-170 чужденци месечно влизат на територията на страната.

 

"Темповете, с които извеждаме, са по-високи. Най-вече това са икономически емигранти, които идват от Северна Африка, Афганистан, Близкия Изток, за които считаме, че нямат основания да търсят закрила на наша територия", добави вътрешният министър.

 

Той каза още, че за момента няма нужда от нов бежански лагер, тъй като е овладян засиленият бежански натиск. Вече се работи и по интеграционна стратегия за бежанците.

 

В сряда правителството отпусна на МВР над 5.3 млн. лв. допълнително за изпълнение на програмно-европейския бежански фонд. Над 3 млн. лв. е националното съфинансиране. Останалите средства ще бъдат възстановени от фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от България