Парламентът произведе поредния абсурд

Оградата по границата с Турция като Великата китайска стена

БСП и ДПС стигнаха до ин витрото и взаимното разочарование

Сн. БГНЕС

БСП успя да парира в пленарна зала искането на ГЕРБ временна комисия да провери нередностите около строителството на оградата по част от границата с Турция, като основната защита изнесе прославилият се с посещението си в Сирия депутат Страхил Ангелов.

Депутатите отделиха повече от три часа на темата в сряда и очаквано я вкараха в измеренията на пълен абсурд. Гласуването на решението бе отложено, а ГЕРБ закри дебатите със скандирания "Оставка".

"Ако се бяхме хванали 240 души, по един квадратен метър от оградата щяхме да направим", заяви председателят на парламента при прекратяването на дискусиите.

Заради скандалите около проекта ГЕРБ вече поиска оставките на вътрешния и военния министър Цветлин Йовчев и Ангел Найденов и сезираха главния прокурор. Управляващите отхвърлят критиките, а военният министър признава нередности, но не и законови нарушения.

Кражбата на 5 млн. лева, инвитрото, пенсионерите и пришълците

По време на обсъжданията депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова нападна и най-милото на сегашните управляващи – социалната политика.

"Ако за някои депутати кражбата на 5 млн. лв. са нищо, за българските граждани, които се лекуват, които правят инвитро процедури, за социално слабите, за пенсионерите, които размахвате като червено знаме, те са изключително важни", каза Дукова.

Думите ѝ обаче не постигнаха търсения ефект.

"В Турция в момента има около милион души, които не са само от Сирия. Те идват и от други части на света. Когато влязат тук още 50 000, са напълно достатъчни, за да остане проблемът с инвитрото на заден план. Имайте предвид, че още една бежанска вълна, когато ни залее, тези 5 млн., за които спорим цяла сутрин, ще ни се сторят като пролетна ваканция", заяви депутатът Страхил Ангелов.

Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков цитира информация на службите, според която "230 000 пришълци от Афганистан чакат да преминат българската граница".

"Стигаме до въпроса кой има интерес да няма такова защитно съоръжение. Интерес имат колегите от ГЕРБ, която иска да дестабилизира страната с една нова имигрантска вълна.", каза Лаков.

Разочарование и очарование

Дукова изрази разочарованието си от Страхил Ангелов и Венцислав Лаков.

"Аз съм дълбоко разочарована от Страхил Ангелов и от Венцислав Лаков. Недопустимо е да говорите едва ли не за забрана на разглеждане на тази тема в Народното събрание и да неглижирате по този безпрецедентен начин усвояването, или по-точно кражбата, на едни 5 милиона лева", каза Дукова.

Ангелов обаче реагира мълниеносно: "Съжалявам, че съм ви разочаровал. Ако трябва да бъда откровен - никога през живота си не съм си поставял за цел и да ви очаровам".

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли критиките на министър Ангел Найденов, че проектът вече е многократно проверяван и заяви, че няма по-актуална тема, която трябва да се коментира, когато е свързана с бюджета на републиката. Според него е видно, че има далавера.

"Не е нормално, когато за едно съоръжение е дадена цена 5 млн., да отиде на близо 10 млн. Вие всъщност искате да се разходват средствата на българския данъкоплатец непрозрачно", каза Цветанов.

Оградата като Китайска стена

Ангел Найденов от своя страна обясни, че "няма по-обсъждана и по-проверявана тема от възпрепятстващото съоръжение на границата".

"Сякаш не става въпрос за 30 км телена ограда, а за Великата китайка стена", каза той.

"Обръщам се към инициаторите на предложението за анкетна комисия. Колко пъти искате да чуете разяснение по въпросите, които повдигате днес – от министерството, две пресконференции, доклади, разисквания и днес отново. Колко пъти е необходимо, за да бъдат възприети изнесените данни", каза Найденов.

Той за пореден път каза, че около проекта няма закононарушения, а само нередности, за които ще има наказани служители.

Индикативната стойност за цената на съоръжението бе над 5 млн. лева, но впоследствие проектът "поскъпна" до над 9 млн. лева.

Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, посочва проверяващата комисия.

Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. Освен това проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставка на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.

Споделяне

Още по темата

Още от България