Военният министър: "Не ме е срам, не съм счетоводител"

Няколко генерали ще оберат от немай къде вината заради гафа с оградата

Построяването й отива във все по-далечно бъдеще

Няколко генерали ще оберат от немай къде вината заради гафа с оградата

Военният министър "намери" девет души, които да накаже заради фрапиращите нередности, които Инспекторатът на Министерския съвет засече при реализирането на проекта за строителството на оградата по част от границата с Турция. Става въпрос за четирима генерали, трима полковници, един подполковник и един цивилен служител, които според оценката на Найденов ще бъдат наказани "доста сурово" с "наказания в кръга от уволнение, през понижаване на военното звание с 1 степен, предупреждение за понижаване до порицаване".

На този фон строителството на оградата добива все по абсурдни измерения.

Ангел Найденов сподели оценката на ресорен журналист, че министерството ненужно се "самобичува" и съобщи, че реализацията на проекта ще продължи със същото ръководство, както досега, но със "съответните поуки и коригиране на отношението".

Той се постара да "оневини" ведомството и себе си в лично качество и отказа да коментира конкретните нарушения.

"Има допуснати грешки, слабости, нарушения... Няма сериозни отклонения, които да опорочават изпълнението на задачата. Няма от какво да се срамуваме. В това число и аз лично също", каза Найденов.

В същото време става все по-неясно кога оградата ще бъде построена. Първоначално това трябваше да стане до края на февруари. Сега Ангел Найденов каза, че за строителството ще трябват 60 дни от момента на монтирането на първите модули, което не е ясно кога ще стане.

Освен това Найденов прогнозира, че е възможно някои от избраните за проекта фирми да се откажат да поемат по-ниски цени от вече договорените, както препоръча Министерският съвет. Военният министър съобщи, че цените вече са намалени със 130 000 лв, а преговорите продължават.

"Не съм счетоводител"

Найденов определи в петък като "слабост" това, че не са проучени цените при избора на фирмите.

Те бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, посочва проверяващата комисия. Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв.

Освен това проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставка на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.

Министърът обаче отказа в петък да коментира нарушенията с мотива, че "не е счетоводител".

"Няма да влизам в обяснения за цени. Аз съм министър на отбраната, а не счетоводител", каза Найденов в отговор на конкретни въпроси около засечените нарушения.

В отговор на последващ въпрос дали щом не е "счетоводител" смята, че разполага с качества ведомството да провежда обществени поръчки и да носи отговорност за разпределението на милиони, каза: "С това са натоварени Сухопътни войски (бел. ред визира строителството на оградата), това е моето разпореждане, това е направено и са направили по начин, който дава основание за извод, че няма закононарушение".

От ГЕРБ вече сезираха прокуратурата за проекта, но от държавното обвинение все още не са обявили резултати.

Сред наказаните с най-високи постове са заместник-началник на Щаба на отбраната, и директор на дирекция в МО, чиито имена, макар и вече известни, щели да бъдат обявени на по-късен етап, когато бъдат завършени дисциплинарните производства. Сред наказаните поименно бе посочен командирът на Сухопътни войски Нейко Ненов.

Миналия месец Найденов обяви гръмко, че ще разглежда всеки случай на опит за злоупотреба или възползване от изграждането на оградата по част от границата с Турция като "мародерство".

Проверката на МО била "съвещание"

Преди да се заеме Инспекторатът на Министерския съвет с проекта, той бе проверен и от военното министерство, което обаче обяви, че няма никакви проблеми.

Сега зам.-министърът на отбраната Иван Иванов разясни: "Тази проверка бе едно съвещание по точно определени проблеми и изводът го зачитам: в своята работа комисията не установи законови нарушения на процедурата по провеждането на обществената поръчка и процедурата по избора на фирми".

Тогава комисията е препоръчала при нарушения, засечени от Инспектората на МС, да бъде назначена допълнителна проверка.

Иванов не пожела да отговори как на това съвещание са преценили, че няма закононарушение.

Найденов сподели оценката, че се самобичува

Ангел Найденов в петък "сподели" констатация на ресорен журналист, че министерството се самобичува. И изслуша коментарът, че докладът на Инспектора на Министерския съвет е манипулативен и измислен, а наказанията са несправедливи.

"Видях волните интерпретации на всичко, което се появи в един момент. Вероятно услужливо подадено от някъде, но това ще го оставя настрана. Не искам да влизам в никакви обяснения и коментари по теми, които засягат хората, които са били пряко ангажирани в процедурите, начислявали проценти... Това е очевидно нито моя работа, нито моя отговорност", каза Найденов.

Топката пак е върната в полето на МВР

Проектът за строителството на оградата поскъпна от планираните около 5 млн. лева до над 9 млн. лева, което предизвика съмненията на премиера Пламен Орешарски, че сметката е надписана.

Найденов отново каза, че МО не е свързано с първоначалната индикативна стойност от 5 100 000 лева, посочена от МВР.

"Отговорността за избор и приемане на конкретен вариант от предложените пет варианта е на ГД –Гранична полиция. Не можем и не следва да отговаряме от Министерство на отбраната, защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от предложените останали 4 варианта. Според количествената сметка, представена от проектанта, и приета от комисията на възложителя МВР, стойността е 7 374 000 лева, без ДДС. Защо не е предложена корекция на първоначално предложената посочена индикативна стойност, не е наша отговорност", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?