ГЕРБ се обяви срещу плановете на правителството за Разузнавателен борд

ГЕРБ се обяви срещу плановете на управляващите да създадат разузнавателен борд към Съвета за сигурност на Министерския съвет. Бордът е залегнал в подготвения от вътрешното ведомство рамков закон за националната сигурност и идеята му е да координира спецслужбите.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков коментира в петък, че тези идеи са объркани и предложи дебатът да се върне към подготвения преди година законопроект, който не бе приет заради предсрочните избори.

 

В отговор на негово парламентарно питане вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че в борда ще участват секретарят на Съвета по сигурността към МС, главният секретар на МВР и шефовете на специалните служби, като няма "да е шапка на службите", а ще дава само становища и предложения.

 

Вучков отбеляза пред Меdiapool oбаче, че остават подозренията, че чрез този борд ще може да се контролират службите и да се филтрира информацията. Освен това той може да доведе и до противопоставяне на професионалисти и политически лица.

 

Законът за националната сигурност трябва да регламентира рамката на сектора, след което да последва и приемането на устройствени закони за Националната служба за охрана (НСО), Националната разузнавателна служба (НРС) и военното разузнаване. Пакетът закони бе изготвен още миналата година под шапката на президентството, но БСП и ДПС обявиха в аванс, че имат други идеи, които обаче все още не са внесени в парламента.

 

Вучков поиска в петък процесът по подготовката на законите да се активизира и припомни, че спецслужбите действат без закони.

 

Разузнавателният борд не е единственият спорен момент около законите.

 

Очаква се въпросът за подчинеността на службите също да бъде решен в пленарна зала, като БСП и ДПС вече обявиха, че не смятат да се съобразят с постигнатото миналата година съгласие Националната служба за охрана (НСО) да остане под шапката на президента, а цивилното разузнаване да премине към изпълнителната власт.

 

Мястото на службите може да бъде регламентирано чрез рамковия закон за национална сигурност или чрез приемането на отделни устройствени закони.

 

Освен това БСП и ДПС лансираха идеята да лишат президента от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на Националната служба за охрана (НСО).

 

Президентът Росен Плевнелиев обаче вече обяви, че не е готов да се раздели с още правомощия по отношение на специалните служби. Още в началото на управленския си мандат БСП, ДПС и "Атака" промениха Закона за ДАНС, с който лишиха президента от правомощието му да има последната дума за назначението на председателя на спецагенцията, превърната междувременно в най-мощната силова структура в държавата. Веднага след това за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България