Има опити "съдебната система да бъде използвана от определени политически кръгове"

ГЕРБ защити осъдения на две инстанции Цветанов

Противниците на партията и "политико-медийният кръг "Хохегер"" са виновни за осъдителните му присъди

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, ГЕРБ подкрепи своя заместник председател и лидер на парламентарна група, осъден обаче на две инстанции, Цветан Цветанов.

Управляващата втори мандат партия настоява Цветанов да получи справедлив процес, възразява "срещу опита за дискредитирането" му и се противопоставя на "опитите съдебната система да бъде използвана като оръжие на определени политически кръгове, които са готови да прекрачат всички демократични граници, за да се доберат до държавната и икономическата власт в страната".

През последните две години политико-медийният кръг "Хохегер" има за цел да сатанизира Цветанов и по този начин да отслаби ГЕРБ на изборите, посочи представилата декларацията депутатка Цвета Караянчева.


Имайки очевидно предвид съда, от ГЕРБ заявяват, че след поредния изборен успех на партията, противниците ѝ са създали "безпрецедентен натиск върху институциите" и са ги поставили "в унизителната позиция да изпълняват повелите на партийните ръководства на тройната коалиция от БСП, ДПС и Атака".


Присъдата срещу Цветан Цветанов бе прочетена от председателя на БСП Сергей Станишев още в края на март 2013 г., след "старателно организирания и осъществен метеж, който свали правителството на Бойко Борисов", назова директно виновника Цвета Караянчева. Тя подчерта, че обществото е подготвяно месеци наред, че Цветанов е виновен и е въпрос само на процедура, той да бъде осъден за неправомерно прилагане на СРС.

Правоприлагащите институции в България обаче все пак проявиха професионализъм и не реализираха анонимката от "Позитано" 20, защото единствените доказани факти в нея бяха личните данни на заместник-председателя на ГЕРБ, отбеляза още депутатът.

Друга офанзива на "пропагандния октопод" след т. нар. костинбродска афера срещу бившия вътрешен министър било обвинението, че е отказал да подпише за използване на СРС, по което именно той получава осъдителни присъди вече на две инстанции.

Същевременно в декларацията се заявява, че "като отговорна политическа сила партията категорично не иска да се намесва в работата на независимия български съд".

"И до ден днешен за мислещите хора и за външнополитическите партньори на България звучат необяснимо обвиненията, че един министър може да бъде обвинен в това, че е отказал да разреши процедура, за която държавата му е дала право да решава. Подопечните институции обаче не видяха нищо нередно в това, да обвинят един бивш вътрешен министър в нещо, което е законно и е прилагано от всички министри на вътрешните работи през последните 25 години. Така се стигна и до произнасянето на осъдителна присъда, напомняща за присъдите на комунистическия трибунал, познат в историята като Народен съд", се посочва в декларацията на ГЕРБ.

След изчитането ѝ от Караянчева, депутатите от партията я аплодираха.

В кулоарите на парламента пък те коментираха, че очевидно Борисов вече се готви да се прости с Цветанов, след като ВКС потвърди присъдата му на трета инстанция. "Най-вероятно няма да влезе в затвора, но мястото му в партията ще бъде дадено на друг – и като шеф на щаба и като основен координатор и отговорник по коалиционни политики и взаимодействия с други формации", обясниха депутати. Според тях лобито на Цветанов в ГЕРБ ще положи всички усилия да го защити, а ако той бъде отстранен, е напълно възможно да се опита да разцепи формацията.

Преди ден премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че ако на Цветанов, признат за виновен заради отказа му за прилагането на разпоредени от съда специални разузнавателни средства, са му дали четири години затвор, то за разработката "Червей", за която шефката на градския съд е разрешила СРС-та за 300 дни, "трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост".

Споделяне

Още по темата

Още от България