Румен Петков защити Цветанов: Не можело да бъде съден за отказани СРС-та

Румен Петков защити Цветанов: Не можело да бъде съден за отказани СРС-та

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков, партньор на ГЕРБ в управляващата коалиция заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, защити бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди два дни получи ефективна 4-годишна присъда на втора инстанция.

Шефът на ПГ на ГЕРБ бе признат за виновен от Софийския апелативен съд (САС) по обвинението си за престъпление срещу правосъдието, тъй като отказал да разпореди общо шест специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от съда по разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

"Аз многократно съм критикувал Цветан Цветанов, но за отказ за прилагане на СРС-та един министър не може да бъде съден", коментира Петков, който се изявяваше като пламенен критик на бившия силов вицепремиер по време на първия кабинет "Борисов".

"Аз също съм отказвал прилагане на СРС, всеки министър го е правил. Това ще го потвърди всеки министър и Емануил Йорданов го каза, и други, въпреки очевидните ни идеологически различия", аргументира тезата си бившият кадър на БСП, който оглавяваше МВР в част от мандата на тройната коалиция.

Цветанов бе признат за виновен от два последователни съдебни състава, като САС разкритикува особено остро в мотивите си поведението му като министър, посочвайки, че "е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения".

Споделяне

Още по темата

Още от България