Подминавайки мнението на съда, че присъдата не се дължи само на поправката в НК

Цацаров отклони критиките за оправдаването на Цветанов към Йовчев и депутатите

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата няма никаква вина за оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, постановена преди ден по делото му за неупражнен контрол над мобилното подслушване и проследяване в МВР.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в петък, който директно препрати всички критики и въпроси по темата към бившия МВР шеф Цветлин Йовчев и депутатите от 42-ото Народно събрание, отговорни за приемането на законовата поправка, заради която обвинителите по делото се отказаха да поддържат тезата си.

По време на пледоариите по процеса срещу Цветанов и тримата бивши ръководители на закритото звено за подслушване в МВР – Цветан Иванов, Сергей Кацаров и Камен Костов, прокуратурата се отказа от обвинението, мотивирайки се с промяна в Наказателния кодекс (НК), според която деянието на подсъдимите вече не е престъпление.

"Дяволът е в детайлите", философски заключи Цацаров в петък, посочвайки, че в случая детайлите са в преходните и заключителни разпоредби в Законопроекта за МВР, предложен от екипа на Йовчев през ноември 2013 г. и приет от предишния парламент през юни м.г.

Както Mediapool вече писа, чрез тях се прави поправка в НК, която сваля наказателната отговорност от подсъдимите по казуса, тъй като регламентира, че безконтролното подслушване, в което са обвинени, е престъпление само във военно време.

"Тези въпроси трябва да се зададат към хората, направили промените в закона", заяви Цацаров, запитан дали това законово положение предполага, че в момента службите могат да подслушват безконтролно и без да носят никаква отговорност за това.

Главният прокурор обаче не коментира краткото изявление на съдия Петър Гунчев от Софийския градски съд (СГС), който след като оправда Цветанов и останалите трима, посочи, че "настъпилата впоследствие законодателна промяна не е единствената причина за оправдателната присъда".

С което лаконично демонстрира, че освен законодателния миш-маш, забъркан от Йовчев и депутатите, прокуратурата всъщност не е предоставила достатъчно доказателства за вината на подсъдимите.

"Наказателният процес е поредица от действия, които са разписани в Наказателно-процесуалния кодекс. Финалните становища или искания на страните се изразяват на фаза съдебни прения. На фаза съдебни прения, прокуратурата е била достатъчно обективна за да изложи ситуацията такава, каквато е. Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов или, който и да е друг. Към настоящия момент действа по-благоприятен наказателен закон. Моето становище е, че двамата колеги от Софийска градска прокуратура не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона", заяви още Цацаров, запитан защо, след като въпросната поправка влиза в сила още през юли м.г., три месеца по-късно прокурорите по делото правят искане до съда за събиране на допълнителни доказателства.

Оправдателните присъди на Цветанов, Иванов, Кацаров и Костов по делото за безконтролното подслушване, макар и произнесени на първа инстанция, ще останат окончателни, тъй като прокуратурата няма да ги атакува пред Софийския апелативен съд (САС).

В момента се чакат решенията на САС по останалите две дела срещу председателя на ПГ на ГЕРБ - за отказаните шест специални разузнавателни средства, разрешени от съда, както и за източване на 50 000 лева от бюджета на МВР. По първото СГС го осъди на 4 години затвор, а по второто Цветанов бе оправдан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?