Германия е за обявяването на военното крило на Хизбула за терористична организация

Германия подкрепя добавянето на военното крило на ливанската  шиитска групировка Хизбула в списъка на ЕС на терористичните  организации, предаде Асошиейтед прес.

Германското външно министерство съобщи, че решението е взето след разговори с партньори, проведени след терористичното нападение в Бургас миналата година, при което бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор.

България обвини Хизбула за атаката - обвинение, което шиитската групировка отхвърля, отбелязва Асошиейтед прес.

Германия досега не подкрепяше призивите Хизбула да бъде обявена за терористична организация, опасявайки се, че това може да дестабилизира Ливан.

В изявлението на германското външно министерство се посочва, че позицията на Берлин се е променила вследствие на нова и по-категорична информация за действията на ливанската шиитска организация и анализ, направен от властите в Кипър.

Външният министър Гидо Вестервеле подкрепя включването на въоръженото крило на Хизбула в списъка на терористичните организации на ЕС, заяви пред Франс прес германски дипломатически източник. "В светлината на разговорите с партньорите след атентата в Бургас външният министър Вестервеле би желал поне въоръженото крило на Хизбула да бъде включено от ЕС в списъка на терористичните организации", заяви източникът на Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят