Германия приема в свои болници италиански пациенти с Covid-19

Германия приема в свои болници италиански пациенти с Covid-19

Най-силно засегнатата от епидемията от коронавируса германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, ще приеме 10 пациенти с Ковид-19 от Италия, предаде Асошиейтед прес.

Стъпката, обявена от премиера на провинцията Армин Лашет, последва решение на източната германска провинция Саксония да лекува осем пациенти от Италия.

В предишните дни три германски провинции, граничещи с Франция, започнаха да приемат малък брой френски пациенти.

Лашет каза, че пациентите ще бъдат транспортирани с въздушен мост от италианските военновъздушни сили през следващите дни.

"Това е само малка капка в морето, но искаме да изпратим знак: Вие не сте сами", заявитой пред депутатите в регионалния парламент.

Северен Рейн-Вестфалия, с население от почти 18 милиона жители, е регистрирала 8745 случая на Ковид-19 и 45 починали - около една трета от общия брой на Германия, отбелязва АП.

По-рано  във вторник германски медии съобщиха, че на летището в Лайпциг е пристигналиталиански военен самолет, който транспортира група пациенти от Италия, заразени с Covid-19.

Италианското правителство ни запита преди няколко дни дали можем да помогнем като поемем грижата за пациенти, които не могат да получат лечение в страната си, каза премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер.

След консултация с лекари за капацитета на болниците в източногерманския град, властите решили да приемат италиански пациенти в градовете Дрезден и Лайпциг.

В Италия пациентите с тежки симптоми на коронавирус са толкова много, че лекарите просто не успяват да се погрижат за всички.

"В Италия сега правят много трудно етично решение, избирайки кои пациенти да бъдат качени в самолета", каза премиерът на Саксония.

По думите му лечението на италианските пациенти в германските клиники е знак на солидарност, а също и шанс за лекарите в Саксония да разберат повече за новия вирус.

Германия има над 22 000 регистрирани случаи на Covid-19, а Саксония е сред най-слабо засегнатите от 16-те провинции – до момента с 658 случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус