Големите енергийни потребители не искат да плащат цената на социалната политика

Константин Делисивков, сн. БНР

Предстоящото поскъпване на електроенергията за големите енергийни потребители с 30% е изключително голямо и неприемливо, а в средносрочен план то се отразява на нашите инвестиционни цикли, коментира Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори.

В неделя, ден преди предстоящия традиционен скок в цените на тока от 1 юли, той поясни пред БНР, че това увеличение се получава, защото от една страна в регулираната част има ръст и свиване на компенсацията на разходите за ВЕИ. Компонентът зелена енергия пада от 23 лева на 3.50 лева, от което нашата отстъпка става незначителна, дори имаме увеличение на цена "задължение към обществото", каза Делисивков.

"Имаме много голяма концентрация на пазарна сила – от една страна това е БЕХ, от една година и ВЕИ секторът участва на свободната енергийна борса. Очаквахме продажбата от толкова много производители по свободно договорени цени да натисне цените надолу. Не се получи точно така. Сега виждаме, че цялата енергия от ВЕИ се концентрира в четири-пет търговци. Това се отразява на пазарните нива. Стана така, че само индустрията и бизнесът са изложени на рисковете на пазара, всички останали пазарни участници са защитени и реализират значителни маржове", допълни Делисивков.

Според него един от големите проблеми на либерализацията на българския пазар в годините след 2004 г. е следният: "Изпуснахме момента да направим пазарни сегменти… Ако не се отвори напълно пазарът и за бита, и за всички потребители, то съществуването на регулиран сегмент възпрепятства съществуването на енергоемки индустрии в България".

Делисивков подчерта, че трябва да се приеме план за пълна либерализация на енергийния пазар и за защита на тези групи, които не могат да поемат пазарните цени:"Цената на социалната полита я плаща бизнесът, тъй като производителите търсят по-високи цени и възвращаемост от свободния пазар. Така влизаме в един порочен кръг на липса на ресурс за работни заплати при нас. Това затваря кръга на необходимостта на допълнителни интервенции".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес