Готви се покриване на външния дълг с продажба на дял от БЕХ и на ЕРП-ата

Готви се покриване на външния дълг с продажба на дял от БЕХ и на ЕРП-ата

Има възможност с приходите от продажба на дружества от енергийния сектор да се осигури финансиране на плащането по външния ни дълг. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА след церемонията по връчването на наградите на Съюза "Произведено в България" - "Златна мартеница" в сряда вечерта.

От приватизацията на миноритарния дял на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ще получим най-малко 1 млрд. лв., каза пред журналисти министърът. По думите му от продажбата на миноритарните дялове от електроразпределителните предприятия (ЕРП), управлявани от Е.ОН и ЧЕЗ, може да се осигурят приходи от поне по 80-90 млн. лв.

Приватизацията на дяловете от 33 на сто в двете ЕРП-та трябваше да стане миналата година, но бе отложена за настоящата, като все още не е ясно кога те ще бъдат листнати на Българската фондова борса. През декември 2011 г. при търговията със същия дял от дружеството на ЕВН, държавата получи 93 млн. лв.

За пускането на борсата на малък дял от БЕХ се говори почти от самото идване на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г. Коментираните от Трайков и финансовият министър Симеон Дянков възможни дялове за продажба варират от 10 до 25 на сто, като последните намерения, обявени от Дянков включват дори листването на холдинга на чужда борса.

И докато борсовата продажба на ЕРП-ата е въпрос на няколко месеца, то подготовката на първично предлагане на акции от БЕХ ще отнеме повече време, макар и да не е невъзможно търговията да се подготви до края на 2012 г.

Дянков е коментирал и възможността да се увеличи вътрешният резерв на страната с приходите от продажбата на енергийния мастодонт, притежаващ АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Мини Марица Изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Сега Трайков каза, че финансовият министър ще реши каква част от сумата от бъдещите сделки с енергийни държавни активи би могла да бъде отделена за плащането по външния дълг.

Цялата сума за плащане по външния дълг на страната през 2013 г. е близо 2 млрд. лв., така че приватизацията на тази част от БЕХ и на другите предприятия, които са в програмата, може да осигури поне 1.3-1.4 млрд. лв., добави Трайков.

В момента приходите от приватизация по закон влизат в Сребърния фонд, а парите в него не могат да се пипат до 2017 г., откогато се очаква със средствата в него да се вдигнат сериозно пенсиите. Финансовият министър Симеон Дянков обаче наскоро предложи промени в управлението на Сребърния фонд, които да позволят по-активно управление на събраните средства и инвестирането на до 70 процента от тях в държавни ценни книжа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес