Гръцките лидери най-после се споразумяха за мерките за икономии

Гръцките лидери най-после се споразумяха за мерките за икономии

Политическите лидери, подкрепящи управляващата коалиция в Гърция постигнаха споразумение в последния момент по мерките за икономии, които поиска от тях тройката инспектори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, с цел да бъде дадена зелена светлина на следващо финансиране на страната, съобщиха гръцките медии в четвъртък следобед.

От канцеларията на премиера Лукас Пападимос бе разпространено съобщение, в което се потвърждава, че е постигнато споразумение с тройката.

Днес приключиха консултациите на правителството с тройката по темата, която остана открита за по-нататъшно доработване и обсъждане. Политическите лидери се съгласиха с резултата от тези консултации. Вследствие на това налице е общо споразумение по текста на новата програма с оглед на тазвечершното заседание на Еврогрупата. Както е известно програмата се съпровожда от нов кредитен договор, въз основа на който Гърция ще бъде финансирана със 130 млрд. евро, се казва в съобщението, огласено от канцеларията на гръцкия премиер.

Постигането на споразумение бе потвърдено и от председателя на Европейската централна банка Марио Драги, който е разговарял по телефона с гръцкия премиер Лукас Пападимос.

Преди това дни наред гръцките лидери не успяваха да постигнат съгласие за реформите и строгите мерки за икономии – цената на новия план за избягване на заплашващия страната неконтролиран фалит. Ако Гърция не получи помощта няма да е в състояние да покрие облигационен дълг от 14,5 милиарда евро, който трябва да се изплати на 20 март.

Срещата на коалиционните партньори в правителството на гръцкия премиер Лукас Пападимос в сряда вечерта продължи цели 8 часа и завърши без постигането на пълно споразумение. В гръцките медии преобладава мнението, че причината за това е в политическите игри и сметки предвид предстоящите избори.

Малко преди официалния край на срещата преговорите бяха напуснати от лидера на крайната десница ЛАОС Георгиос Карадзаферис.

След това от офиса на премиера беше пояснено, че лидерите на партиите в коалиционния кабинет са се договорили по всички искания на Тройката, с изключение на едно. В изявлението от канцеларията на премиера не се уточняваше за кой спорен въпрос става дума.

Намаляването на пенсиите – последният нерешен въпрос

Когато обаче напусна разговорите, лидерът на крайнодесните поясни, че през повечето време на срещата е било обсъждано съкращението на допълнителните пенсии над прага от 150 евро на месец. Карадзаферис заяви, че е казал на останалите лидери, че не иска за няколко часа разговори да поеме ангажименти, които ще обвържат страната за 40 и 50 години, без да има юридическите гаранции, че тези мерки ще я извадят от задънената улица.

Лидерът на социалистите Георгиос Папандреу пък е изразил възражения относно орязване на основните пенсии. В срещата участваше и лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас. Тримата партийни лидери са оставили премиера отново да преговаря по тези свързани с пенсиите въпроси с представителите на Тройката.

Веднага след срещата на коалиционните партньори започнала среща на Пападимос с представителите на Тройката, за да бъде постигнато споразумение преди срещата на Еврогрупата, предвидена за четвъртък вечер.

В 6 часа сутринта обаче и тази среща приключи без окончателни резултати. Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че по основния спорен въпрос - съкращения на пенсиите - все още не е постигнат компромис.

Говорителят на социалистите Панос Беглитис обаче поясни, че партиите са се разбрали по искането за съкращения с 22 процента на брутната минимална месечна заплата от 751 евро на 586 евро. А минималната месечна заплата за хората под 25 години ще бъде намалена с 30 процента на 527 евро на месец.

В 7 часа местно време в четвъртък Венизелос потегли към Брюксел за срещата на Еврогрупата, насрочена за 17 часа по Гринуич (19 ч. българско време). Той подчерта, че до началото на срещата споразумение с Тройката трябва да бъде постигнато.

Гръцки медии съобщават, че депутатите от гръцкия парламент ще бъдат поканени през уикенда да одобрят или да отхвърлят текста на новото споразумение, след като този текст бъде одобрен на срещата на финансовите министри от еврозоната, насрочена за тази вечер.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани