Ходовете на държавата за "царските имоти" стават ясни в понеделник

Резиденцията Царска Бистрица

Двама министри от ГЕРБ отрекоха в петък да има "сделка" между премиера Бойко Борисов и бившия цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти, но не се наеха да коментират какво решение ще предложи междуведомствената работна група към Министерството на правосъдието.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви в пред парламента, че работната група ще излезе със становище в понеделник. Запознати с работата на групата заявиха по-рано тази седмица пред Mediapool, че въпросът с царската реституция ще бъде решен със закон. Координатор на тази група е бившият министър на правосъдието в правителството на НДСВ Миглена Тачева, (сега директор на Националния институт на правосъдието), а участват също и адвокатите на Симен Сакскобургготски и сестра му Мария -Луиза.

Държавата не се е отказала от "царските имоти", за които наследниците на цар Борис III съдят държавата, заяви Нанков в отговор на депутата от БСП Крум Зарков, който попита какво е предприела държавата и защо МРРБ търси извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски, при положение, че държавата вече е спечелила три дела и има шанс да спечели и останалите.

Преди десетина дни МРРБ съобщи, че ще преговаря шест месеца за постигане на извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски за двореца "Врана" и "Царска Бистрица", след като бившият премиер вече загуби в съда загуби чифлика "Кричим", хижата "Саръгьол" и къщата в Ситняково.

Запитан от Крум Зарков защо държавата търси споразумение, а не остави съдът да си свърши работата, министър Нанков каза: "Законът дава възможност да се реши извънсъдебно, съблюдавайки писаните норми. Държавата и да спечели тези дела, те не могат да влязат в сила поради този мораториум. Аз се ангажирам, доколкото зависи от мен, да съблюдаваме не само буквата на закона, а и обществения интерес по този наистина доста сложен от правна гледна точка казус."

Твърдението, че държавата все още не е влязла във владение на "Ситняково" и Саръгьол" заради въведения през 2009 г. от парламента мораториум върху разпореждането и експлоатацията на "царските имоти", не е вярно, тъй като държавата е призната за законен собственик. МРРБ окончателно спечели делата за двата имота преди година и половина с влезли в сила решения на Върховния касационен съд.

Министърът повтори пред депутатите, че ако не бъдат постигнати извънсъдебни споразумения, делата ще да продължат. До момента обаче няма произнасяне на съда по искането.

Депутати от ГЕРБ и правителствени източници твърдят, че намерението е да се постигне сделка, така че Сакскобургготски да се откаже от заведените дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като българската държава вероятно ще ги загуби. Причината е, че през 2009 г. парламентът прие мораториум, с който отмени правото на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат с реституираното си имущество "до приемането на специален закон", но такъв закон все още няма и поради това наложената забрана е лишена от правни основания. 

В петък сутринта вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви пред бТВ, че няма сделка за царските имоти. Съмненията за такава се появиха и покрай новата публична роля на Сакскобургготски в услуга на външнополитическия имидж лично на Бойко Борисов. Бившият цар бе в делегацията, предвождана от Бойко Борисов в Саудитска Арабия, а освен това влезе в борда на новия политически съвет за подкрепа на българското европредседателство.

Захариева обясни, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Външният министър изключи присъствието на бившия премиер да има общо с връщането на царските имоти: "Този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации".

Дни преди посещението на премиера в Саудитска Арабия стана ясно, че Министерството на регионалното развитие е внесло молби за спиране на делата за връщане на двореца "Врана" и "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Освен това се разбра, че междуведомствена работна група под председателството на Министерството на правосъдието работи по извънсъдебно споразумение за уреждане на казуса с "царските имоти".

В същото време стана ясно, че ако има някаква сделка между Борисов и Царя, тя ще срещне съпротива вътре в самата управляваща коалиция, след като ВМРО излезе с остра позиция срещу "опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. царски имоти на фамилията Сакскобургготски".

До момента Борисов и Сакскобургготски не са коментирали нищо.

Според неофициална информация споразумението, което е предложено на Сакскобургготски е, че той ще запази собствеността си върху двореца "Врана", "Царска Бистрица", къщата в "Баня" и част от горите. За "Ситняково", "Саръгьол" и "Кричим" ще получи парично обезщетение, чийто размер е въпрос на преговори.

Регионалният министър Нанков припомни пред депутатите, че в момента има две висящи съдебни производства за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?