Орешарски очаква финансова подкрепа от ЕС следващата седмица

И ООН недоволства от оградата по границата с Турция

Правителството ще експулсира над 1200 нелегални чужденци

Орешарски с Гутериш. Снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш деликатно скастри България за решението да изгради високо три метра заграждение по границата с Турция, за да спре имиграционен поток. Той се срещна в петък в София с премиера Пламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Въпреки че изрази "висока оценка за позитивната дискусия" Гутериш не пропусна да намекне, че строежът на пограничната стена не отговаря на общоевропейския принцип на солидарност, който би трябвало да защитава всяка членка на ЕС в този момент. Наскоро и ЕК апелира към страните членки да не отблъскват бежанците, но българското правителство смята, че ЕС няма готовност да управлява ефективно ситуацията с бежанците, защото няма изградена единна система за тяхното интегриране.

"Сирийското население страда и заслужава състраданието на международната общност. Сега има 6.5 млн. сирийци мигранти вътре в страната си и още 2.4 млн. души емигранти в други страни. В Турция има 700 хиляди сирийци, а в Ливан може би 25% от населението вече е от сирийци. В този аспект е важна помощта на Европа и страните от ЕС да държат границите си отворени, както да помагат на бежанците на тяхна територия", заяви върховният комисар на ООН за бежанците в Гранитната зала на Министерския съвет.

Гутериш призова медиите да противодействат на ксенофобията

Той обърна сериозно внимание и на засилващите се у нас ксенофобски настроения, припомняйки, че родината му Португалия е имала такъв проблем през 90-те години, когато група скинхедс убили африкански имигрант.

"По това време медиите изиграха важна роля за подкрепа на хуманитарната кауза, обществото се обедини и изрази толерантността към тези, които са страдали. Сега е възможно и при вас да има изблици на ксенофобия и затова е важно медиите и обществото да се обединят в позицията, че бежанците са хора, които много са страдали и се нуждаят от солидарност. Бежанците не са терористи, те са първите жертви на терористите", обърна се Гутериш към българските журналисти.

Те обаче нямаха възможност да го попитат какво е мнението му за безкритичното отношение на управляващите към честите расистки изблици на партньорите им в парламента от "Атака", чийто лидер Волен Сидеров дори ще участва в парламентарна делегация, водена от депутата на БСП Страхил Ангелов, която ще се срещне със сирийския президент в международна изолация Башар Асад. Причината бе, че администрацията на МС бе предвидила само изявления от Гутериш и Орешарски, но не и отговори на въпроси.

Екипи на ООН ще подпомагат българските власти

Върховният комисар обяви, че скоро у нас ще бъдат изпратени технически екипи, които да подпомогнат родните власти в работата им с бежанците.

"Очертахме три области на сътрудничество - първата е изграждането на капацитета на Агенцията за бежанците, втората да помагаме, както и в Гърция, където Върховният комисариат е зает в процедурата по задържането на бежанците, и третата област е да се подкрепи правителството в различни аспекти на помощ за хората, които живеят в драматични условия", заяви още Антониу Гутериш.

От своя страна премиерът обяви, че запознал госта си с основните затруднения и начините за тяхното решаване, така че да осигурим защита на сирийските граждани, които търсят закрила в страната.

"Подчертах, че сме засилили контрола върху другите емигранти, за да не допуснем проникването на наша територия на хора, които идват със съмнителни мотиви", добави Орешарски, уточнявайки, че правителството очаква финансова помощ от ЕК още през следващата седмица.

По думите му Кристалина Георгиева е дала положителна оценка на предприетите от България мерки за управление на бежанския поток и за подобряване на материалната база на бежанските центрове.

Правителството иска да екстрадира по 200 души на месец

Междувременно заместник-вътрешният министър Васил Маринов обяви в петък, че правителството си е поставило за цел да извежда по 200 нелегални имигранти от страната месечно и да разглежда по 150 молби за статут на ден.

Според обявените от него данни към момента общият брой на бежанците у нас е 9820 души, като от тях 1230 са незаконно пребиваващите, а 55 са настанени в арестите на граничната полиция. 8535 души пък очакват да получат статут на бежанци. През юни в страната ни са влезли 439 чужденци, а от началото на ноември досега – 1282-ма.

Маринов посочи по време на кръгла маса "Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежище и имиграция", че е наложително да се ограничи броят на нелегално преминаващите границата с Турция до 1000 на месец и да се увеличи два пъти броят на изведените от страната.

В момента 400 души от Алжир и 300 от Афганистан чакат извеждане от страната. Военният министър Ангел Найденов пък съобщи, че близо 80 на сто от бежанците нямат никакви документи за самоличност.

Станишев призова за отпор на ксенофобията

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев, който разчита на съюза с екстремистите от "Атака", за да се държи на власт, призова българското общество да даде отпор на ксенофобията.

В условията на криза, на несигурност и бедност пристигането на такава маса хора с различна култура, религия, без работа, много от тях с ниско образование, създава основания за много страхове, условия за ксенофобия, за засилване на крайно националистически политически сили и техния разцвет, каза Станишев.

Според него част от проблема е, че се говори малко по същността на проблема с нелегалната имиграция и бежанците, и повече по външната страна - броя, контрола по границата. По думите му за България 10 хиляди бежанци са много по-голям проблем, отколкото същият брой за Германия, затова страната ни ще разчита на европейска солидарност.

Темата за бежанците трябва да бъде много по-активно разглеждана и на европейско ниво, смята Станишев. В европейското социалдемократическо семейство тази дискусия се води много активно, тя ще залегне и в нашия манифест за европейските избори през 2014 г., посочи той.

Министър-председателите от нашето семейство ще настояват за много по-цялостна политика, координирана, достатъчно добре финансирана и ясна по съдържание, която да бъде подкрепена и одобрена от Европейския съвет, каза Станишев.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че Европа се е оказала изненадана, недостатъчно подготвена, за да се справи с този проблем. По думите ѝ в момента най-сложната, най-трудната граница е сухопътната граница между България и Турция.

ГЕРБ иска оставка в Агенцията за бежанците

След като "позакъсня" правителството обяви "екшън планове" за справяне с бежанската криза, които предвиждат настаняването на имигрантите в т.нар. центрове от закрит тип, експулсирането им и ускоряване на процедурите по предоставянето на статут.

Междувременно напрежението сред бежанците ескалира заради лошите условия при които са настанени. В четвъртък смъртта на 35-годишен сириец от инфаркт предизвика напрежение в лагера във Военна рампа. В петък от ГЕРБ поискаха оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

"Правителството и компетентните органи в лицето на агенцията за бежанците не вземат подходящите мерки, за да преодолеят кризата", заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Той посочи, че бежанците на територията на България пребивават при много лоши условия и поиска да бъде осигурено постоянно медицинско присъствие в центровете за настаняване, за да няма инциденти като този с починалия от инфаркт мъж.

Здравният министър Таня Андреева пък съобщи, че в лагера във Военна рампа вече е осигурен спешен медицински екип, който да обслужва имигрантите през деня. "При всеки спешен случай бежанците имат право да бъдат извеждани и настанявани в лечебно заведение. Не само в спешен случай, непрекъснато в центровете и в лечебните заведения постъпват хора с оплаквания, които се лекуват в нашите лечебните заведения. Те не са в затвор все пак", коментира Андреева.

Споделяне

Още по темата

Още от България