И "спешните" преговори между Гърция и кредиторите се провалиха

Остават сериозни различия, съобщи Европейската комисия

Премиерът Алексис Ципрас

Преговорите в Брюксел между Гърция и международните ѝ кредитори, които започнаха вчера, завършиха днес без споразумение поради сериозните различия, които се запазват, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от Франс прес в неделя вечер.

"Гръцките предложения остават непълни", подчерта той.

В същото време цитираният говорител даде да се разбере, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остава убеден, че може да бъде намерено решение до края на месеца, когато Гърция трябва да върне кредит на Международния валутен фонд (МВФ) - задължение, което е възможно тя да не успее да изпълни.

Източник от гръцкото правителство определи исканията на кредиторите от ЕС и МВФ като ирационални. Той посочи, че преговорите в Брюксел днес са продължили само 45 минути, и хвърли вината за техния неуспех най-вече върху Международния валутен фонд.

Цитираният гръцки правителствен източник нарече позицията на МВФ "безкомпромисна и твърда", тъй като базираната във Вашингтон глобална финансова институция е настоявала за ново орязване на пенсиите и за повишаване на данък добавена стойност в Гърция.

По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас даде да се разбере, че новите гръцки предложения може да включват намаляване на държавните разходи, но само ако това даде възможност за възстановяване на икономическия растеж и за увеличаване на заетостта, както и гръцкият дълг да бъде репрограмиран и частично отписан.

Гръцките медии пишат, че гръцките министри са донесли в Брюксел "може би последните контрапредложения", първо, за да се намери решение на Атина да бъдат изплатени 7,2 милиарда евро за изплащане на вноската ѝ по дълга до 30 юни.

На 30 юни Гърция трябва да върне на МВФ сума от 1,6 милиарда евро по заемите след решението ѝ да обедини в края на месеца четирите плащания, които трябва да направи през юни към фонда.

Правителството в Атина очаква и да му бъдат одобрени около 12 милиарда евро за докапитализиране на гръцките банки, от които изпадналите в паника граждани в последно време изтеглиха милиарди евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?