Икономиите блокираха десет образователни програми

Икономиите блокираха десет образователни програми
Около десет от националните програми на Министерството на образованието и науката (МОН) са блокирани напълно или частично, тъй като разходите по тях не са одобрени от Министерството на финансите. Това стана ясно във вторник след среща в просветното ведомство между министър Даниел Вълчев и социалните партньори в образованието.

"Засега програмите не са подписани от финансовия министър Пламен Орешарски и актуализациите на бюджета се бавят. Заради това ние имаме сключени договори по различните програми, но те не получават предвиденото финансиране и на практика не се изпълняват", каза министър Вълчев.

Главният секретар на МОН Димитър Танев обясни, че засегнати от липсата на средства са 10 програми, сред които за училищните автобуси, "Без свободен час", за кариерното развитие на учителите и въвеждането на униформи в училищата. От предвидените общо 260 млн. лева за годината по тези програми до момента са отпуснати едва 60-70 млн. лева.

Под въпрос са и плануваните летни училищни ремонти, тъй като предвидените за тази цел 15 млн. лева също не са получили одобрение от финансовото министерство.

Все пак Даниел Вълчев имал уверението на премиера Сергей Станишев, че, каквото и да е развитието на бюджета в условията на криза, образованието ще остане приоритетно и няма да бъде засегнато.

Орязването на бюджета с 15% ще е фатално за 40% от училищата

Междувременно председателят на Асоциацията на директорите Самуил Шейнин заяви след срещата в МОН, че, ако средствата за образование бъдат орязани с 15%, то това ще е фатално за 40% от училищата.

Думите му бяха подкрепени и от просветния министър, който обясни, че по принцип 85% от бюджета на едно училище отива за възнаграждения, тъй че намаляването на средствата ще доведе до невъзможност директорите да посрещат другите разходи.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че по изчисления на социалните партньори за нормалното функциониране на образователната система е необходимо да се отделят 5% от БВП през 2010 година.

Това искане е включено в позиция, която ще бъде внесена в Министерския съвет, а по нея вече са започнали разговори и с представители на политическите сили с оглед предстоящите парламентарни избори.

Министерството и социалните партньори са обсъдили и прилагането на Закона за конфликт на интереси в системата на образованието.

Споделяне

Още по темата

Още от България