”Файненшъл таймс”:

Имигрантите не идват във Великобритания за помощи, а за работа

Българите и румънците предпочитат страни като Германия, Италия и Испания

Имигрантите не идват във Великобритания за помощи, а за работа

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" публикува серия от статии, посветени на опасенията на британците от вълна от български и румънски имигранти към Великобритания и на реакциите на тези притеснения.

В редакционна статия, озаглавена "Британски мигранти", изданието посочва, че българите и румънците ще поемат към Германия, където перспективите за работа са по-блестящи, или към Италия, където се чувстват в културен план повече като у дома.

Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят. Официалните статистики показват, че само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора.

Тези хора вършат работа, която британските работници пренебрегват, те прибират реколтата или работят в хотели или в сектора на здравеопазването, където недостигът на работна ръка е голям. Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 година, допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта във Великобритания, посочва изданието в статията.

В друга статия пред вестника говори румънският посланик във Великобритания Йон Джинга, който коментира, че страната му е в началото на икономически подем и затова към Великобритания няма да потегли поток от румънски имигранти.

Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2.5-процентен растеж през 2011 година и 1.7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите европейски икономики и румънците ще предпочетат да останат у дома.

В трета статия вестникът припомня, че според български експерти българите по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, казват експертите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?