Николай Младенов:

Кампанията срещу българите и румънците във Великобритания преминава граници

Външният министър радостен, че българите приемат с присмех негативните публикации

Николай Младенов, сн. БГНЕС

Кампанията срещу българите и румънците във Великобритания преминава граници, заяви външният министър Николай Младенов в четвъртък. Той изрази радост, че в България и Румъния обществото започва да приема с голяма степен на присмех и с достойнство публикациите в британската преса.

 

"Подобен тип говорене не съответства нито на ценностите, нито на принципите на ЕС, особено за страна, водеща във всички международни формати за отстояването на човешките права", коментира Младенов.

 

Той коментира още, цитиран от БТА, че отдава емоциите на дебата във Великобритания срещу българите и румънците по-скоро на напрежението, което се предизвиква в Обединеното кралство от лошото състояние на местната икономика, на трудностите заради безработицата и въобще на вътрешнополитическия дебат.

 

Според него обаче няма опасност българските и румънските граждани да "залеят" Великобритания след 1 януари догодина. Той даде пример с Ирландия, където след отварянето на местния пазар на труда за български граждани, не повече от 900 наши сънародници са потърсили разрешителни за работа.

 

Отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар на Великобритания за българи и румънци догодина доведе до серия негативни коментари на местни политици, а британското правителство обяви планове да проведе рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания. Плановете за кампанията бе приета с ирония от местните медии, но социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79 процента от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци.

 

Николай Младенов, който участва в четвъртък в заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел, коментира още, че "ако страна от ЕС иска да преразгледа своята система за социално подпомагане, ако се страхува, че с нея може да бъде злоупотребено от граждани извън ЕС, това може да се направи по начин, който не е дискриминационен и това е конституционно право на всяка държава от Общността".

 

Той съобщи още, че е имал подробна среща с британския министър на външните работи Уилям Хейг, когото определи като добър приятел на България. Двамата са разговаряли за притесненията на българските студенти, чиито разрешителни за работа се бавят. Мисля, че до няколко седмици ще имаме подобрение на това положение, посочи Младенов.

 

Българските студенти в страната твърдят, че са дискриминирани, тъй като са единствените, които трябва да кандидатстват за работни разрешителни.

Още по темата
Още от България и ЕС