Институт за модерна политика: ГЕРБ - 24.8%, БСП - 20.6%

ГЕРБ получава подкрепата на 24.8%, БСП - 20.6%, ДПС - 5.6%, "Атака" - 4.9%, партия Движение България на гражданите на Меглена Кунева преди разцеплението - 4.3 %, ДСБ, но заедно със "Синьо единство” на Надежда Михайлова – 3.6 %, Националният фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов - 1.9%, РЗС на Яне Янев - 1.1%, Партия "Зелените” - 1.1%, ВМРО - 1.0%, СДС засега остава под 1.0 %.

Това показват данните от социологическо изследване на Института за модерна политика , представени във вторник. Проучването е направено между 19 и 26 март върху 987 души, които представляват национална извадка на пълнолетното население на квотен принцип. Типът изследване е стандартизирано интервю "лице в лице".

Данните са близки до получените от изследване на "Алфа Рисърч", направено по същото време, според което ГЕРБ получава поддръжката на 21.9% от пълнолетните граждани, а БСП - 17.4"%.

В изследването са тествани и формации на протестиращите. Резултатите показват, че над 15% от респондентите отговарят, че биха гласували за партия на протестиращите, но на въпрос за конкретна формация на протестиращите резултатите са под 1%.

Според социолозите, ако няма сериозни сътресения, вероятно изброените пет първи партии ще влязат в следващия парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013