Искра Фидосова: Няма как сегашният ВСС да избере нов главен прокурор

Няма как новият главен прокурор да бъде избран от сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), каза в събота Искра Фидосова, председател на парламентарната правна комисия и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ в интервю за “Фокус”.

По думите на Фидосова изборът на приемник на Борис Велчев ще започне на 23 август. “Ние още в средата на септември ще изберем новия ВСС. Няма как да разгърнем тази процедура от два месеца, която е необходима, за номинацията, изслушването, оповестяването на концепцията на кандидатите за главен прокурор. Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС”, каза Фидосова.

Преди окончателното гласуване на новия съдебен закон в четвъртък, депутатите от ГЕРБ в последния момент прокараха скандална поправка. Тя създава възможност новият ръководител на прокуратура да бъде избран, както от сегашния, така и от следващия ВСС, като изтегля с 4 месеца напред във времето сроковете за започване на процедурата по избор. Според много анализатори промяната е конюнктурна и се прокарва, защото сегашният ВСС би избрал по-бързо и лесно удобен за ГЕРБ главен прокурор.

“Видях спекулации по темата с възможност за избор на главен прокурор – това, категорично не е възможно. Тези срокове са за всички административни ръководители и ние не вадим главния прокурор от тях, защото предстои негов избор”, каза още Фидосова.

Против избора на нов главен прокурор от сегашния ВСС се обявиха и премиерът Бойко Борисов, и президентът Росен Плевнелиев.

По-късно в събота Борисов заяви, че новият ВСС ще посочи наследника на Борис Велчев и друг вариант не съществува. "Озадачен съм от различни реакции, спекулации и тълкувания около избора на нов главен прокурор. Имаме решение на Парламентарната група на ГЕРБ, заедно с това сме информирали и нашите партньори в Брюксел, и президентът на България, че изборът на нов главен прокурор ще стане само от новия Висш съдебен съвет. Новият главен прокурор ще бъде избран по прозрачните правила, които прие парламентът през седмицата", каза пред "Фокус" премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България