Истории за казармите на ІV километър в София оживяват във филм и изложба

На мястото ще има хайтек парк, но още не е ясно дали ще се случи до 2015 г.

Истории, свързани с бившите военни казарми на ІV километър в София, които предстои да бъдат разрушени, за да се издигне високотехнологичен парк, оживяват в 30-минутен документален филм на Борис Мисирков и Георги Богданов. Премиерата му ще бъде на петък от 18 часа в Музея за съвременно изкуство на бул. "Черни връх" 2.

До 17 ноември там ще има и изложба от 52 художествени фотографии. Филмът и изложбата, финансирани с процент от 573 хил. лв. от държавното дружество "София Тех парк", ще бъдат част от визуалната история на проекта, чиято реализация ще промени завинаги тази запусната градска зона.

На фона на кадри от мястото, зад кадър тече разказа за истории, свързани с бившите казарми. Разказвачите са от генерали до редници и волнонаемни сътруднички, както са се наричали машинописките и секретарките, работили там по социалистическо време, каза Борис Мисирков пред Mediapool. По думите му целта е да "запечатат" и предадат духа на мястото, а не да представят сухите факти.

"Прекарахме много време на ІV километър. И много трудно си тръгнахме. Не искахме да пропуснем нищо важно. Първите седмици само гледахме и гледахме… Наблюдавахме движението на слънцето… Любувахме му се. Един детайл 5 на 5 сантиметра понякога носи много повече информация, отколкото цяла една сграда. Бяхме и изследователи, и археолози. Бяхме в средата на София и едновременно с това бяхме на пустинен остров, накрай света", споделят Мисирков и Богданов пред "София Тех парк".

Двамата са създатели на едни от най-добрите съвременни документални филми през последните години у нас ("Георги и пеперудите", "Коридор No8", "Проблемът с комарите и други истории", "Момчето, което беше цар"). Техни фотографии са притежание на музейни колекции в цял свят, сред които: Музей за изящни изкуства в Хюстън – САЩ, Музей "Елизе" в Лозана – Швейцария, Музей на фотографското изкуство в Одензе – Дания.

Оценката на публиката ще бъде тестът за работата ни по проекта "ІV километър", каза Мисирков пред Mediapool. Той уточни, че засега не са водени разговори със "София Тех парк" да заснемане на филм и за изграждането на амбициозния технологичен парк.

Все още не е ясно дали проектът ще може да се реализира през настоящия програмен период на европейско финансиране. Причината е, че не е пристигнал отговорът от Европейската комисия дали инвестицията няма да бъде считана за скрита държавна помощ. Без положителен отговор от Брюксел, няма да започнем строителството, каза зам.-министърът на икономиката Юнал Тасим пред Mediapool. Той отговаря за оперативната програма "Конкурентоспособност", която финансира проекта с 50 млн. евро.

В съобщението от държавното дружество обаче е посочено, че строителството ще започне през следващата година, а до 2015 г. ще бъдат изградени над десет високотехнологични лаборатории по биотехнологии, киберсигурност, облачни компютърни технологии, прототипиране, биоинформатика и други. На мястото трябва да израсне Инкубатор на стартиращи компании, Експериментариум и посетителски център.

Парковата част на терена ще се запази, като там ще се изградят спортни съоръжения. В рамките на "София Тех Парк" ще се построи и модерният център за спорт и забавление - "Колайдър Активити Център". Планираната инвестиция е за 15 млн. лв. на световния лидер при производството на катерачни стени българската "Уолтопия".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?