Иван Костов: Страната се управлява без доверие. Отчайваща история

Иван Костов

Страната се управлява без доверие, заяви бившият лидер на ДСБ Иван Костов в обобщение на политическата година. Общественото доверие към институции като Народното събрание и Министерския съвет е на критично ниски нива и е изпреварено от недоверието. "Това означава първо, политици, които се боят от ролята, която са поели; второ, администрация, която по никакъв начин не може да бъде дисциплинирана да взема решения и отговорност за тях. Отчайваща история", коментира бившият премиер в събота в предаването "Годината" на Дарик радио.

Протестите - символ на липсата на доверие

Липсата на доверие в управлението извежда хората на улицата и затова протестите са неин символ, смята Костов. "Българите искат да излязат едно на едно с властта, искат да я контролират, знаят, че могат да я контролират на базата на електронните възможности на епохата, интернет, свободата на комуникиране и на информацията. Те искат директно да упражняват този контрол, тя да е отчетна пред тях, искат да я виждат наистина загрижена, а не обслужваща себе си", коментира Костов.


Той напомни, че протестният потенциал е останал висок и може да избухне при всяка грешка на управлението.


Според него тази реформация, която искат българите, изисква нова Конституция.

Изборите през май 2013-а - "некачествен политически процес"

Иван Костов изрази мнение, че парламентарните избори през май не са дали резултат и това личи от обстоятелството, че страната не се стабилизира след тях. Изборите са най-мощното средство в условията на демокрация, за да се стабилизира една държава, защото те дават доверие и институциите се прераждат чрез изборите и надеждите се концентрират в новосдобилите се с доверие хора и институции, обясни бившият лидер на ДСБ.

По неговото мнение изборите за Народно събрание през май не са го постигнали, което говори, че те са били много некачествен политически процес. Той обаче е посочил именно вота през пролетта за събитие на годината, тъй като е дал надежда за излизане от кризата, породена от предишните управляващи.


Костов не отличи политик на 2013 година

Запитан кого би отличил за политик на годината, Иван Костов каза, че не вижда такъв.

"Несигурността и преживяната политическа криза показват, че няма такова политическо лице, което да сочи положителен изход за страната", мотивира се той.

Междувременно традиционната анкета на Дарик определи Протестиращият човек за "Политик на годината". Мнозинството е определило за най-важното събитие за 2013 година протестите в страната.


Иван Костов, който се оттегли от лидерския пост на ДСБ след като партията не успя да влезе в парламента на изборите през май, заяви, че не би се ангажирал повече с политика, а оттеглянето си тази година аргументира и с обстоятелствата, и с личен избор.

В коментар за Реформаторския блок той посочи, че формулата на обединението - политически съюз, е повече от коалиция. "Това означава трайна коалиция за много избори оттук насетне. Това е едно сравнително добре интегрирано политическо тяло или поне форматът и такъв и това може би ще даде резултат", каза Костов. Помолен да коментира разривът на "Синьо единство" с Реформаторския блок, той каза, че със "Синьо единство" никой не се е разбрал досега.


У нас няма традиция на лидерство

Иван Костов е на мнение, че в България няма никаква запазена традиция на лидерство, никаква запазена традиция за това в какво се състои достойнството, честността, честта на самия лидер, на човека, който служи на другите. "На това ниво на елементаризъм, аз мисля, че винаги ще се получават такива елементарни представи. Истинската политика е по-сериозно усилие. Нормално е да се мисли, че не ще да е толкова проста тази работа с тях, както си я представят, прощавайте, но крайно вулгарно, и медиите, и обществеността, и много от хората, които усещат себе си желани да влязат в политиката, но считат, че трябва да го направят, като първо наплюват тези, които са в политиката и след това", каза Костов.

Далеч не са прости ходовете на политиците, заключи той.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България