Иванчева и бившата ѝ заместничка излизат от ареста

Секретарката на "Младост" е чувала за дарения за общината, но не и за пари

Снимка: БГНЕС

Подсъдимите за подкуп от 70 000 евро бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова ще бъдат под домашен арест от 25 октомври, определи спецсъдът в четвъртък.

Излизането им от следствения арест след повече от 6 месеца се отлага със седмица, за да бъдат разпитани преди това всички свидетели на обвинението, мотивира се съдия Иво Хинов. Определението му може да бъде протестирано от спецпрокуратурата пред апелативния спецсъд.

Основната причина за промяната на мерките за неотклонение на двете стана фактът, че в четвъртък бяха разпитани всички свидетели от община "Младост" и спецсъдът прие, че вече няма опасност върху тях да бъде упражнен натиск. Освен това, двете подсъдими са със сериозни здравословни проблеми, вследствие на пребиваването им зад решеките.

Преди това втори ключов свидетел не потвърди пред спецсъда тезата на обвинението, че Иванчева и Петрова са поискали пари, за да придвижат забавена преписка по строителен проект. След като преди десетина дни соченият от прокуратурата за изнудван от двете жени строителен предприемач Александър Ваклин свидетелства, че подкуп от 500 000 евро му е искан само от обвинения като посредник в аферата бивш районен кмет Петко Дюлгеров, в четвъртък секретарката на "Младост" заяви, че никога не е чувала за искани пари.

"Никога не съм чувала Иванчева и Петрова да са искали пари по забавени преписки", заяви дългогодишната служителка в столичния район Маргарита Стоянова, добавяйки, че обвиняемата кметица ѝ е споменавала само за "дарения" от инвеститори за общината – "асфалтиране, пейки".

Тя все пак потвърди, че в кабинета на подсъдимата бивша кметица е имало забавени преписки, както и, че малко преди арестите по случая на 17 април е получила обаждане от Иванчева, в което тя ѝ наредила да вземе преписката на Ваклин и да я придвижи.

"Каза ми да вляза в нейния кабинет, да взема преписката Ваклин и да я дам да се работи, защото и без това е много забавена", заяви Стоянова с уточнението, че нареждането "може би" е било свързано с идването на строителния предприемач в общината на 13 април.

За въпросното посещение пред спецсъда разказа и самият Ваклин, посочвайки, че му направило впечатление, че Иванчева неколкократно го питала за името му, въпреки че пред нея била преписката с проекта му и името на фирмата му "Ваклин груп".

В четвъртък Стоянова потвърди, че бизнесменът се появил в общината на 13 април следобяд, но тя така и не разбрала дали се е видял с Иванчева и какво евентуално са говорили, тъй като тя си тръгнала към 17.00 часа, когато Ваклин още чакал в коридора. Такава среща обаче не била уговаряна и записвана предварително.

"На 13 април Иванчева не ми е казвала да търся преписката. Тя беше изненадана, че Ваклин е пред кабинета ѝ", отбеляза секретарката на въпрос на защитата.

Стоянова бе категорична, че в периода между идването на строителния предприемач в общината и нареждането на Иванчева преписката му да бъде предвижена, нито Иванчева, нито Дюлгеров е обсъждал казуса с нея. Именно тя запознала двамата, тъй като смятала, че бившият районен кмет може да е полезен на наследилата го на поста.

Помолена от защитата да уточни дали Ваклин е правил опити да се види с кметицата, общинската секретарка заяви, че той си е записвал само една среща – за 9 февруари, но Иванчева не присъствала, а с бизнесмена се видял тогавашният ѝ заместник и настоящ и.д. кмет Румен Русев. Стоянова отрече съпругата на предприемача Полина Ваклин да си е записвала среща с кметицата, въпреки че тя вече свидетелства, че е разговаряла с подсъдимата.

Преди секретарката на "Младост", по делото показания даде и главният архитект на София Здравко Здравков, който заяви, че лично е подавал сигнали срещу Иванчева в прокуратурата. Освен това той разказа, че е подозирал подсъдимата в съвсем умишлено бавене на преписки.

"Става дума за седем забавени преписки за срок от седем месеца. Подозирах, че има умишлени действия. Как от 24 района в София само един не може да си свърши работата? Беше очевидно, че просто не иска да я свърши", свидетелства Здравков, разказвайки, че два пъти е сезирал комисията по архитектура към Столичния общински съвет, а след това се е обърнал към прокуратурата.

"Сигнали за корупция – не, но редовно оплакване по отношение на забава на преписки, това беше ежедневие в работата ми, докато г-жа Иванчева беше кмет", добави главният архитект на София.

За недоволството от работата на отстранената кметица говори пред спецсъда и секретарката ѝ Маргарита Стоянова. Попитана от другата подсъдима – Биляна Петрова, как оценява работата ѝ като заместник-кмет, свидетелката заяви: "Когато тя заместваше Иванчева, беше радост за всички, защото преписките тръгваха."

Споделяне

Още по темата

Още от България