Румънският външен министър:

Изключването ни от Шенген напомня за комунистическата епоха

Изключването ни от Шенген напомня за комунистическата епоха

Румънският външен министър Титус Корлъцян предупреди европейските лидери, че изключването на неговата страна от групата държави, които позволяват на своите граждани да пътуват без паспортни проверки, само напомня на румънците за комунистическата епоха, съобщи "Асошиейтед прес".

 

В края на миналата седмица Германия официално обяви, че ще наложи вето върху членството на Румъния и България в Шенгенското пространство, ако въпросът бъде повдигна на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в сряда и четвъртък.

 

Поредният отказ за членството на двете страни в Шенген предизвика остра реакция от Румъния и до момента се приема с мълчание от правителството в оставка в София.

 

Румънският външен министър каза, че бедността в Румъния и България кара по-старите членки на ЕС да проявяват въздържаност към интеграцията на двете страни в Шенген.

 

"Това ни напомня за разделителната линия, която имахме преди 1989 г... Не съм сигурен, че румънците са били питани след Втората световна война дали искат да бъдат от едната страна на стената със Сталин, вместо да бъдат с Чърчил" и другите европейски лидери, каза Корлъцян.

 

Премиерът Виктор Понта вече посочи, че Букурещ няма да настоява за гласуване на решение за влизане в Шенген на предстоящия Съвет на ЕС, след като Германия обяви намерението да наложи вето.

 

Според румънския президент Траян Бъсеску пък най-малко седем държави биха се противопоставили на присъединяването на Румъния към Шенген, а не само Германия.

 

Седемте държави, които по думите на Траян Бъсеску, биха се противопоставили на влизането на Румъния в Шенген, са Германия, Холандия, Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия, съобщи вестник "Гъндул", цитиран от БТА.

 

Досега само Германия и Холандия са обявили публично позицията си. Вестникът посочва, че три от тези страни са ръководени от формации от европейското политическо семейство, част от което е и румънската Социалдемократическа партия на премиера Понта, а останалите четири принадлежат към европейското политическо семейство на опозиционната Демократично-либерална партия.

 

Въпреки това позицията на една държава спрямо разширяването на Шенген не зависи толкова от европейската политика, колкото от вътрешната и от начина, по който ще бъде засегната съответната държава, коментира "Гъндул".

 

България и Румъния очакваха още през миналата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни вече са изпълнили техническите критерии за членство в зоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?