Кабинетът даде 2 млн. лева за енергийния форум на президента

Кабинетът даде 2 млн. лева за енергийния форум на президента
В условия на финансова криза правителството отдели близо 2 млн. лева за финансирането на енергийния форум, организиран от президента Георги Първанов. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в бюджета. МвнР, което се води основен организатор на форума, ще получи 1 404 500 лева, МВР – 200 000 лева и НСО – 380 000 лева. Международната среща "Природен газ за Европа – сигурност и партньорство" ще се проведе на 24 и 25 април в столицата.

Според правителството се очаква в нея да участват представители на най-високо равнище от 30 държави и международни организации. На форума ще има представители на страни от Югоизточна Европа и Русия, страните-членки на ЕС и страните от Черноморско-каспийския регион и Централна Азия.

Засега все още е под въпрос присъствието на руския премиер Владимир Путин, а държавите от Западна Европа се очаква да присъстват на експертно ниво.

Форумът ще се проведе броени дни преди първата среща ЕС – Каспийски регион, която чешкото председателство на ЕС организира на 7 май в Прага. Според източници от Брюксел, европейските партньори не са във възторг от българската инициатива, която не се очаква да допринесе особено за решване на проблема с енергийната сигурност на ЕС.

Заради липсата на достатъчно президентски апартаменти в Пловдив, енергийният форум бе преместен от Пловдив в София. Оказа се, че гостите на държавния глава са поставили редица "високи изисквания", едно от които е да бъдат настанени в президентски апартаменти, а в града на тепетата само един хотел разполага с такива луксозни помещения. От прессекретариата на президентството обясниха, че местенето се наложило не само заради проблема с хотелските места, а и "поради ред други логистични и организационни въпроси".

Според правителството "целта на България е срещата на върха да се превърве в платформа за политически диалог на най-високо равнище в търсенето на пресечни точки на интересите на страните производители, страните потребители и страните транзитьори на газ за Европа". През март премиерът Сергей Станишев дори заяви, че България има амбицията да се превърне в "енергиен Давос" и предстоящата енергийна среща на върха, организирана от президента Първанов, да прерасне в редовен годишен енергиен форум.

България ще получава до 1 млрд. куб. газ от Египет

До 1 млрд. куб. м природен газ от Египет ще получава страната ни от 2011-2012 г. чрез Арабския газопровод до Турция или чрез доставка на втечнен природен газ през LNG терминалите в Югоизточна Европа. Това пък предвижда одобреният в четвъртък от кабинета проект на меморандум за разбирателство за развитие на сътрудничеството в областта на природния газ между правителствата на двете държави. Очаква се документът да бъде подписан от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на петрола на Египет Амин Самех Фахми, който ще присъства на енергийния форум в София. В меморандума е записано, че страните ще проучат възможностите за доставки на египетски газ за страните от Югоизточна Европа и Европейския съюз, използвайки предимствата и възможностите на българската газотранспортна система, включително и чрез бъдещия газопровод "Набуко".

Министерският съвет одобри и проект на меморандум за разбирателство между министъра на икономиката и енергетиката и министъра на развитието на Гърция, който също ще бъде подписан също по време на международния енергиен форум в столицата. Той предвижда изграждане на нова газова междусистемна връзка на България с гръцката национална газопреносна мрежа, построяване на терминал за втечнен природен газ, проучване на възможностите за доставки на газ за България чрез терминала "Ревитуса", възможности за изпълнение на проекти за доставка на сгъстен природен газ с кораби и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България