Кандидат за седмия мултиплекс обяви, че конкурсът е за заблуда на Брюксел

КРС не контролира предлаганите честоти и действията й може да струват до 200 хил. евро дневно на България

Кандидат за седмия мултиплекс обяви, че конкурсът е за заблуда на Брюксел

Един от тримата кандидати, заявили интерес към бъдещото изграждане на седми мултиплекс за наземна цифровизация на телевизионния ефир, обвини Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), че намеренията ѝ да обяви такъв конкурс са проформа - за заблуда на Европейската комисия. Според дружеството “ДиВиБиТи“, заради проведените през 2009 г. конкурси за предоставяне на разрешителни за направата на другите шест цифрови платформи страната ни ще бъде осъдена от Брюксел да плаща дневна глоба между 20 хиляди евро и 200 хиляди евро.

 

Миналия четвъртък от Европейската комисия съобщиха, че завеждат дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при цифровизацията на тв ефира, която у нас трябва да тръгне от 1 септември 2013 г., когато ще се изключи аналоговият сигнал. Тогава от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения хвърлиха вината за проведените конкурси върху предишния кабинет.

 

През 2009 г. пет от мултиплексите бяха разпределени в два лота, а конкурсите бяха спечелени от фирмите “Тауърком“ и “Хану Про“, които по-късно чрез поредица от сделки се оказаха свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Шестият мултиплекс – за разпръскването на държавните радио и телевизия, също бе спечелен от “Хану Про“, но по-късно лицензът бе прехвърлен на американската компания “HD Медиа сървисиз” ЛТД.

 

Още от 2010 г. обаче от ЕК предупреждават България да вземе мерки, тъй като радиочестотният ресурс за цифровизацията е разпределен при ограничаващи конкуренцията правила. Едва преди две седмици обаче от КРС обявиха, че ще проведат конкурс за седми мултиплекс, към който интерес са проявили освен “ДиВиБиТи“ и сателитният оператор с най-голям пазарен дял у нас “Булсатком“ и компанията “Динамикс“. Това не попречи на Брюксел да заведе делото и да заяви, че конкурсът за новия мултиплекс е закъснял, тъй като платформата няма да може да започне работа преди изключването на аналоговия сигнал и телевизионните програми ще трябва да сключат договори за разпространението си с наличните мултиплекси.

 

“ДиВиБиТи“ също смята, че на практика е невъзможно да 1 септември 2013 г. да заработи седми мултиплекс. Една от причините за това е, че все още няма решение на КРС за обявяване на конкурса, а оставащите седем месеца не са достатъчни за избора на фирма, която от своя страна да планира и изгради мрежата. Другата е, че все още седем от 12-те канала, предвидени на новата цифрова платформа, са заети от Министерството на отбраната и не е ясно, кога ще бъдат освободени.

Именно заради липсата на средства във военното министерство за освобождаване на тези честоти правителството на ГЕРБ отложи през 2010 г. планираната за края на 2012 г. цифровизация на тв ефира за 2015 г. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов твърдеше, че са нужни 500 млн. лв. за пускане на радиоресурса.

 

Кандидатът за този честотен ресурс сега цитира отговори от КРС на поставени въпроси в хода на заявяването на интерес към мултиплекса, от които става ясно, че регулаторът не знае кога ще бъдат освободени тези честоти.

 

“Възниква основателният въпрос как ще се насърчи конкуренцията в сектора, ако седмият мултиплекс не може да стартира поради забавянето при освобождаване на честотния ресурс, и как ще се осигури равен старт на седмия мултиплекс с останалите оператори“, пише в съобщението на “ДиВиБиТи“

 

“Очевидно е, че този конкурс за седми мултиплекс е проформа, след като не дава право на ползване на заетите честоти и единствената му цел е да бъде заблудена Еврокомисията. Експертите от ЕК обаче явно не са се подвели от действията на КРС, в резултат на което цялото общество ще плаща огромни глоби“, посочва се още в него.

 

Дружеството припомня, че още през януари миналата година е предупредило за възможни санкции заради конкурсите за петте мултиплекса, но КРС не е взела никакви мерки. Така спечелилите тези процедури фирми са направили огромни инвестиции в цифровизацията, което позволи на транспортното министерство да твърди, че отмяна на конкурсите, за които ни съди ЕК, ще даде основание на притежателите на разрешително да съдят от своя страна държавата за пропуснати ползи.

 

“В същото време операторите на мултиплексите вече са обявили на телевизиите у нас цени за цифрово излъчване, които са в пъти по-високи от цените за същия тип услуга в Централна и Западна Европа. Това ще попречи на по-малките играчи на телевизионния пазар да започнат да излъчват в ефир, а свободата на словото ще се окаже заложник на една-две големи медийни групи. Българските потребители пък ще бъдат принудени да гледат останалите канали срещу заплащане по кабел, или сателит“, пише още в изявлението на “ДиВиБиТи”.

 

Дружеството настоява също така да се разследват виновните, които чрез толериране на непрозрачни конкурси с цел монопол на телевизионния пазар, ще доведат до санкции за цялото общество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес