Като видяха накъде вее вятърът, БСП заеха "правилната" страна на скандала "Марковска"

Хората на Станишев се сетиха да търсят обяснения от Румен Петков и компания

Като видяха накъде вее вятърът, БСП заеха "правилната" страна на скандала "Марковска"

Седмица след като шарено парламентарно мнозинство избра Венета Марковска за конституционен съдия, ръководството на БСП изненадващо обяви, че ще иска обяснение от онези червени депутати, които са гласували в нейна подкрепа.

Осем депутати от левицата, или почти една четвърт от парламентарната група, миналата сряда дадоха гласа си за Марковска, независимо от предупрежденията на Европейската комисия, че при изслушването на кандидатката са прикрити сигнали срещу нея. Въпросните сигнали, окачествени от ГЕРБ и от представители на БСП като "анонимен донос", бяха представени не от друг, а от депутата от БСП Янаки Стоилов, останал самото изключение в настояването си да се изясни миналото на Марковска.

На всичкото отгоре депутатът от БСП и бивш вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков се зае с енергична публична защита на Марковска и яростни нападки срещу Европейската комисия, която след гласуването обяви, че остават съмненията за търговия с влияние и конфликт на интереси, поради което е възможен извънреден мониторинг за България по правосъдие и вътрешен ред.

Едва след като Брюксел потвърди заплахата от допълнителен монитронг преди изборите догодина и премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че е помолил Марковска да се оттегли, ако "има капка истина" в сигналите срещу нея, БСП реши да се нареди от правилната страна на историята.

Това, че някои от представителите на парламентарната група на Коалиция за България (КБ) са гласували в подкрепа на кандидатурата на Венета Марковска, не изразява по никакъв начин позицията на КБ, заяви на пресконфернеция във вторник зам.-председателят на групата и говорител на социалистите Ангел Найденов. Ще искаме обяснение от всеки един, позволил си да гласува по различен начин от заявения на бюрото и ПГ на КБ, допълни депутатът. Позицията била да се подкрепи само номинираната от БСП съдия Татяна Върбанова, която обаче отпадна от "надпреварата".

Има различни позиции, има различно разбиране на всеки един от народните представители, искаме да знаем защо те не са се съобразили с решението на ръководството, продължи Найденов. "Няма решение на ПГ, което да обвързва гласуването на народните представители, то би било неуместно, защото позициите са ясни. Това, което искаме да чуем, са аргументите им", разясни Найденов.

Интересно е, че "ясните" позиции на БСП по скандала не се чуха цяла седмица.

Досега си мълча и лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев, който в друга ситуация би трябвало пръв да се възползва от рязко негативната смяна на тона на Брюксел към правителството на Борисов.

Едва в понеделник, когато задочният конфликт между ЕК и българските власти се задълбочи, Станишев коментира, че "когато ЕК предупреждава, че може да има нов междинен доклад - това е безпрецедентен негативен знак към тази власт".

На пресконференцията на БСП във вторник той се задоволи с ироничната забележка, че реакциите на управляващите след избора Марковска се меняха през часове – от омаловажаването на изказване на говорителя на ЕК от страна на министър Николай Младенов, през писмото на Искра Фидосова до председателя на ЕК. Станишев обърна внимание и на поведението на министър-председателя, който в рамките на един ден отишъл от едната крайност в другата.

Станишев отбеляза, че изборът на Марковска нямало как да се случи без решаващата подкрепа на ГЕРБ.

"Когато управляващите не знаят какво правят, няма държава и не са за тази работа", заяви лидерът на БСП. Той прогнозира междинен доклад, ако в евроинституциите и в българското общество остане впечатлението, че изборът на ключовата позиция е политически предопределен от управляващите и обслужва техни интереси.

Според източници на Mediapool от БСП, тактиката на мълчаливо съгласие между ГЕРБ, БСП и ДПС за избора на Марковска е била изработена още преди вота за конституционни съдии от парламентарната квота.

Кандидатурата на Марковска, която е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), бе приветствана от БСП, но за да маркират някакво политическо разграничение от ГЕРБ, социалистите "пуснали" Янаки Стоилов да задава въпроси за спорното минало на съдийката, твърдят социалисти.

"Нима не това не стана ясно, още когато никой не взе думата по време на откритата процедура за дебат в парламента? Ако имаше да се казва нещо и нямаше договорка, тази процедура щеше да бъде изпълнена, а не директно гласувани имената", обясниха от партията.

Търсенето на обяснения от Румен Петков и другите, подкрепили Марковска, най-вероятно ще бъде използвано за вътрешнопартийна разправа. "Какъв по-удобен повод от това отново да бъде показано мястото на хората на президента Георги Първанов? Нека не забравяме Румен Петков за кого игра открито преди конгреса", твърдят приближени до председателя на БСП.

Решението на БСП да даде публичност на несъгласието си с избора на Марковска ще засили проблемите на ГЕРБ, които разчитаха, че в създалата се сложна ситуация с Брюксел около избора на Марковска, ще им бъдат спестени поне вътрешни критики от страна на социалистите.

При евентуалното оттегляне на Марковска, което Борисов прогнозира, че ще се разбере до петък, ГЕРБ и БСП се очаква да изберат за нов конституционен съдия номинираната от социалистите Татяна Варбанова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?