Въпреки критиките на Брюксел

Парламентът вкара Анастасов и Марковска в Конституционния съд

ГЕРБ наложи за конституционни съдии Венета Марковска и Анастас Анастасов. Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра в сряда очаквано и без дебат депутата Анастас Анастасов и съдията от Върховния административен съд Венета Марковска за членове на Конституционния съд (КС). Това се случи въпреки призива на Европейската комисия за избор на кандидати с безупречен професионализъм и несъмнена почтеност. Депутатите подминаха с пълно мълчание и сигналите, компрометиращи Венета Марковска.

Преди ден говорителят на ЕК Оливие Баи заяви, че Брюксел следи отблизо изборите за КС и настоя, че всички сигнали за конфликт на интереси и търговия с влияние срещу кандидатите трябва да бъдат проверени обстойно. Комисията обяви, че начинът, по който бъдат избрани съдиите ще бъде взет предвид в мониторинговия доклад за България.

НС обаче за пореден път не се съобрази с настояването на Брюксел и Марковска получи 127 гласа в своя подкрепа от ГЕРБ, ДПС и независимите депутати. Против нея гласуваха Синята коалиция и ”Атака”. Общо 9 депутати от ГЕРБ не подкрепиха Марковска, но 78 го направиха.

Депутатът от управляващата партията и председател на вътрешната комисия в НС Анастас Анастасов получи напълно достатъчните 122 гласа в своя полза. Той бе и заместник-председател на парламента. Срещу него гласува само един депутат, а осем се въздържаха. Основната разлика в гласовете с Марковска бе, че ДПС не участва в гласуването на неговата кандидатура.

Депутатът от Синята коалиция и заместник-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова получи 41 гласа в своя полза, а 59 се въздържаха. Символично нито един народен представител не гласува срещу Михайлова, която се ползва с голямо уважение сред колегите си. Политическото решение на ГЕРБ и ДПС обаче беше да се вкара Венета Марковска в Конституционния съд. При гласуването на кандидатурата на Михайлова ДПС не участва.

Последният кандидат, подложен на гласуване, бе председателят на търговско отделение във Върховния касационен съд Татяна Върбанова. Тя беше предложена от БСП и също се ползва с безупречна репутация в магистратската гилдия. Това обаче не бе достатъчно за депутатите и едва 57 гласуваха за нейната кандидатура, 69 се въздържаха, а 21 бяха против. Така за членове на Конституционния съд бяха избрани компрометираната Венета Марковска и Анастас Анастасов, който става първия съдия в КС, завършил Академията на МВР.

Анастас Анастасов, който през цялото време бе в залата, не пусна глас за Марковска, а при следващото гласуване подкрепи кандидатурата на Екатерина Михайлова.

Преди гласуването четиримата кандидатите бяха представени съответно от четирима депутати. Единственият, който спомена призивите на ЕК от преди ден, бе Янаки Стоилов (БСП). Той напомни на своите колеги, че при взимането на решения Народното събрание много често не отчита доказаните професионални и морални качества на кандидатите. Дарин Матов (независими) представи Венета Марковска, но напълно игнорира сигналите срещу своя кандидат.

Нека тайно да покажем съвестта си

Любен Корнезов (БСП) направи процедурно предложение членовете на КС да бъдат избрани с тайно гласуване, за да може всеки депутат да гласува според съвестта си, а не според политическото решение на партията му. Това не бе прието. Искра Фидосова (ГЕРБ) репликира, че никой не пречи на депутатите на ГЕРБ да гласува според съвестта си. Тя обясни, че в управляващата партия няма натиск кой как да гласува.

Преди ден от ЕК изразиха безпокойството си от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Комисията призова парламентът да изясни напълно всички обвинения  за корупция и конфликт на интереси, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд.

"Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност. ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", заяви в писмо до Mediapool временният говорител на ЕК Оливие Баи.

Според запознати ЕК има предвид именно кандидатурите на Венета Марковска заради постъпилите сигнали срещу нея и на Анастасов заради образователния му ценз и сравнително ниския пост, който е заемал в съдебната система преди да стане депутат. Той бе шеф на районния съд в Ямбол.

Въпросният сигнал, с който Mediapool разполага, е подписан от Георги Тонев Колев. В него се припомня съвместното разследване Mediapool и в. "Капитал" за приятеля на Марковска – бизнесменът Георги Георгиев, и неговия арест от януари 2010 г., след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени.

Веднага след изслушването пред правната комисия, проведено миналата седмица, Марковска излъга, че Георги Георгиев няма нищо общо с нея и семейството ѝ. Проверка на Mediapool в правните регистри показва, че Георгиев и сина на Марковска – Петър Марковски, са въртели общ бизнес в продължение на почти три години.  

В сигнала се говори и за приятелските контакти на Марковска с адвокат Румен Еленски. Съдийката призна, че двамата са приятели от годините, когато тя е работила в Плевен, но обясни още, че Еленски не се е явявал по нейни дела. Проверка на Mediapool в информационната система на Върховния административен съд показва, че адвокатът се е явявал на поне шест дела, по които Марковска е била или председател или докладчик в съдебните състави. Последното от тях е на 14 юни тази година.

Познавам го, не, не го познавам

След гласуването в парламента Марковска тотално обърка версиите за личните си контакти, оправдавайки се с изострило се хронично заболяване. В две почти последователни изречения тя първо заяви, че не познава Георги Георгиев, после обясни, че го познава. Тя продължи да твърди, че сигналът срещу нея е анонимен, въпреки че е подписан. Марковска допълни, че фактите вътре не са верни. Този път обаче съдийката даде назад по версията си, че никога не е гледала дела, по които се е явявал адвокат Еленски.

Тя призна още, че Георги Георгиев е имал обща фирма със сина ѝ, макар преди това да отричаше, че "това лице" има нещо общо със семейството ѝ.

"Винаги съм спазвала закона и познавам много адвокати, защото това е моята професия. Тъй като винаги спазвам закона, преди години майката и сестрата на Румен Еленски имаха претенция в нашия съд за реституция на един доста апетитен имот в София. Аз бях председател на състава, аз еднолично не решавам дела, а винаги в състав. Този състав отхвърли претенциите на семейството на господин Румен Еленски. Възможно е да се е явявал по мои дела, но като адвокат", обясни Марковска без да уточни в какво друго качество един адвокат би могъл да се явява по делата ѝ.

Съдия Венета Марковска завърши със звучащата заплашително декларация: "Конституционният съд трябва да спазва върховенството на конституцията и законите. Мога да ви уверя, че както досега съм спазвала закона, така ще го правя и като конституционен съдия".

Независимият депутат Дарин Матров, който издигна Марковска, отрече да има политическа договорка около нейната кандидатура. Той твърди, че въпреки, че субсидията му отива в ГЕРБ, той не е член на ГЕРБ, а си остана независим.  Преди известно време Матов и още петима независими депутати, декларираха в писмо до ЕК, че ще подкрепят действията на ГЕРБ до края на мандата, за да бъде стабилно управлението на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България