Брюксел критикува парламента за прикриването на сигнали срещу кандидати за КС

Венета Марковска е разобличена за контактите си с адвокати и приятели

Венета Марковска, Сн: БГНЕС

Европейската комисия разкритикува остро във вторник Народното събрание за прикриването на сигналите срещу съдия Венета Марковска по време на изслушването на кандидатите за членове на Конституционния съд (КС).

"Европейската комисия е обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитета на институцията Конституционен съд", заяви в отговор на въпросите на Mediapool говорителят на ЕК Оливие Баи.

По време на изслушването на четиримата кандидати за членове на КС от квотата на парламента, депутатът от БСП Янаки Стоилов постави въпроса за постъпилите срещу Венета Марковска сигнали, но председателят на комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) не допусна обсъждане на темата.

Въпросният сигнал, с който Mediapool разполага, е подписан от Георги Тонев Колев. В него се припомня съвместното разследване на Mediapool и в. "Капитал" за приятеля на Марковска – бизнесменът Георги Георгиев, и неговия арест от януари 2010 г., след който двама полицаи в столичното Шесто РПУ бяха уволнени. След публикациите в двете издания служителите бяха възстановени на работа от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Марковска, която е зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС), бе издигната за конституционен съдия от независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ. Според неофициалните информации от кулоарите на Народното събрание, тя се ползва с подкрепата на ГЕРБ, макар че в парламентарната група на управляващите е имало и малобройна съпротива срещу номинацията. Публично изразени съмнения имаше и срещу явния кандидат на ГЕРБ Анастас Анастасов, главно заради образованието му в Академията на МВР и сравнително ниския пост, който е заемал в съдебната система – шеф на районния съд в Ямбол.

"Съдиите в Конституционния съд трябва да отговарят на най-високите критерии за професионализъм и почтеност. ЕК призовава всички компетентни български институции, в частност парламента, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвинения в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние", се казва в отговора на Оливие Баи. Времето за проверки от страна на депутатите на практика изтече, защото гласуването на кандидатурите е насрочено за 31 октомври.

В писмото до Mediapool ЕК напомня, че България е поела отговорност да отговори на препоръките в последния мониторингов доклад.

"В този доклад ЕК препоръча на България да проведе прозрачността, обективността и почтеността като свои най-важни приоритети при кадруването в съдебната система. Тези препоръки се отнасят до назначенията на членовете на КС, както и при избора на нов главен прокурор и ново ръководство на Комисията за конфискация. ЕК продължава да следи тази тема отблизо", заяви говорителят на ЕК.

Съдия Марковска не издържа на елементарна проверка

Веднага след изслушването в правната комисия, проведено миналата седмица, Марковска се запозна със сигнала срещу нея. Георги Георгиев "няма нищо общо с мен и моето семейство", заяви тя пред журналисти.

Това обаче не е вярно. Проверка на Mediapool в правните регистри показва, че Георгиев и сина на Марковска – Петър Марковски, са въртели общ бизнес в продължение на почти три години. Двамата са съдружници във фирмата "Пента макс 5" ООД. В края на 2007 година Марковски излиза от нея и малко по-късно става нотариус.

В сигнала се говори и за приятелските контакти на Марковска с адвокат Румен Еленски. В изявлението си пред медиите съдия Марковска призна, че двамата са приятели от годините, когато тя е работила в Плевен. В същото време Марковска заявява буквално: "Ако проследите делата на адвокат Еленски ще констатирате, че той по дела, просто никога не се явява по дела, по които аз съм в съдебните състави". Проверка на Mediapool в информационната система на Върховния административен съд показва, че адвокат Еленски се е явявал на поне шест дела, по които Марковска е била или председател или докладчик в съдебните състави. Последното от тях е на 14 юни тази година и трудно може да се повярва, че тя не помни това.

В тези шест дела три пъти страните защитавани от Еленски печелят, два пъти губят, а по едно дело от далечната 2006 година има странна смяна на целия съдебен състав, която изважда Марковска от делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?