КС отказа да скрие агентите с картончета

КС отказа да скрие агентите с картончета

Конституционният съд (КС) е взел единодушно решение да остави в сила текстовете от Закона за досиетата, които позволяват осветяването на агентите на Държавна сигурност само въз основа на т.нар. картончета, научи Mediapool от неофициални източници. Докладчик по делото е Стефка Стоева, но решението все още не е подписано от всички съдии и затова не е публикувано на сайта, заявиха във вторник от КС.

Казусът възникна в началото на февруари, след като КС бе сезиран от Върховния административен съд (ВАС) за текста от закона, който разрешава осветляване на сътрудници и агенти на ДС на базата на документи, създадени само от служители на ДС.

ВАС настояваше агентите да се разкриват единствено по базата данни от личното им кадрово досие и разписки за възнаграждения. Това щеше да скрие множество сътрудници на репресивния апарат заради голямото "прочистване" на архивите на ДС в началото на 1990-те години.

Повод за действията на върховния съд стана делото на бившия посланик в Германия и Турция Стоян Сталев, който бе обявен от комисията по досиетата като агент Маринов от Второ главно управление. Той заведе дело срещу решението на комисията по досиетата да бъде обявен като сътрудник заради наличието на картонче.

След пускането на искането ДСБ сигнализираха за готвената промяна и се обявиха в защита на съществуващия текст. Те определиха исканата промяна като нов опит да се скрие част от истината за миналото и призоваха институциите да подкрепят пред КС действащите текстове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?