Кюрдите в Сирия: Когато военните победи се превърнат в геополитическо главоболие

Кюрдите в Сирия: Когато военните победи се превърнат в геополитическо главоболие

Сирийските кюрди изглежда са във възход, което разгневява Турция. Със завземането на нови територии и подготовката за нови нападения срещу "Ислямска държава" обаче кюрдите трябва също така да се тревожат от перспективата да управляват арабско население, което може да бъде враждебно настроено.

Главната кюрдска милиция в Сирия се отличава с това, че е единствената фракция в раздираната от война страна, която е подкрепяна както от руски, така и от американски въздушни удари.

Нейното настъпление срещу бунтовническите сили в Северна Сирия обаче тревожи Турция и усложнява нещата за Вашингтон.

Анализатори казват, че кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) успяват умело да маневрират насред политическата бъркотия в Сирия, като се бият с "Ислямска държава" и разчертават самопровъзгласена автономна територия.

Напрежението в отношенията на групата със сирийското правителство отдавна отслабна, а наскоро успя да се възползва от руските въздушни удари срещу бунтовнически фракции в Алепо, Северна Сирия.

На североизток САЩ подкрепят СЗН с въздушни удари срещу "Ислямска държава" от края на 2014 г., които не показват признаци за отслабване.

В същото време СЗН, които изповядват лява, комунна идеология, постепенно напредват в Северна Сирия и претендират за обширна територия, която наричат Роджава, т.е. Западен Кюрдистан.

"Сега кюрдите диктуват развоя на събитията", казва анализаторът Арън Стейн от изследователския център "Атлантически съвет". "Турция реагира, а не задава темпото."

Турските лидери са все по-разтревожени от победите на СЗН, които имат връзки с въоръжената Кюрдска работническа партия (ПКК) - организация, въвлечена в конфликт с турските сили за сигурност от повече от 30 години.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се зарича, че Турция ще продължи да обстрелва позициите на СЗН в Сирия, и иска САЩ да изберат между своя натовски съюзник в Анкара и кюрдската милиция.

"Американците са доста притеснени от случващото се заради геополитическото главоболие, което причинява то", казва Стейн.

Политиката на САЩ обаче е съсредоточена върху разгромяването на групировката "Ислямска държава". Докато кюрдите продължават да бъдат способен съюзник на това поле, няма признаци, че Вашингтон ще изостави единствената си надеждна сухопътна сила в борбата с екстремистите в Сирия.

За Москва също изглежда удобно да работи с кюрдите, които не претендират за територия, смятана за важна от сирийския президент Башар ал Асад.

Сегашната цел на СЗН изглежда е да свържат своя окръг Ефрин, намиращ се в далечния северозапад, с основната си територия, простираща се в Северна Сирия по протежение на турската граница.

"Единствената оставаща пречка е тази част от границата, която се контролира от "Ислямска държава", казва директорът на Центъра за съвременни изследвания на арабския свят в Единбургския университет Томас Пиере.

С въздушната подкрепа, която получават СЗН, завземането на тази територия може все пак да бъде постижимо, добавя той, въпреки че е възможно необходимата за това огнева мощ да прогони цялото мирно население от района.

Турция вижда не само как кюрдите напредват, а и как подкрепяните от нея сирийски бунтовнически групировки, включително ислямистки фракции, рухват в Алепо, което до голяма степен се дължи на руските въздушни удари.

По-лошото е, че сирийското правителство, което Турция иска да бъде свалено, се готви да обсади контролираната от бунтовниците източна част на Алепо.

Докато опозиционните бойци бъдат уморени от глад, може да минат месеци или дори години, но падането на града би имало символно значение за Асад и може да освободи войски за други битки.

Като втора емблематична точка се очертава град Азаз, разположен близо до Алепо и точно на юг от турската граница. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обещава, че няма да позволи Азаз да бъде превзет от настъпващите кюрди.

"Не мисля, че Турция може да направи много", предупреждава преподавателят по история на Близкия изток в университета "Сейнт Лорънс" Хауърд Ейсенстат. При положение че Русия лети над Сирия, Турция няма да рискува да предприеме сухопътна операция.

Турция свали руски самолет през ноември, което разгневи Москва, а изглежда, че Анкара няма особено желание да влиза в нова пряка конфронтация.

СЗН може всъщност да продължат настъплението си към Азаз, където са се подслонили десетки хиляди цивилни араби, бягащи от все по-смъртоносните руски въздушни удари, които поразяват също така болници и училища.

"Кюрдите вероятно е възможно да се примирят със ситуация, при която Азаз фактически ще стане почти турска територия", казва Пиере, като отбелязва, че СЗН могат все пак да нападнат "Ислямска държава" и да свържат своите територии, без да завземат града.

Турция отдавна иска буферна зона в района, отчасти с цел да спре потока от бежанци към страната.

Ако на СЗН не им се налага да управляват арабско население, което до голяма степен подкрепя бунтовниците, това може всъщност да бъде "чиста печалба" за тях, казва Пиере.

Другите земи, които кюрдите се стремят да завземат от "Ислямска държава", са населени от много хиляди араби сунити и остава неясно как те биха управлявали, при положение че мирното население не бъде прогонено от въздушните удари.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят