Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЗК върна саудитския консорциум "Аркад" за строител на "Турски поток" у нас

5 коментара
КЗК върна саудитския консорциум "Аркад" за строител на "Турски поток" у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени странното решение на "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на "Турски поток" през българска територия. В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум "Аркад" и обяви, че една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 млрд. лв. - отива при втория претендент- свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ).

"Аркад" бе определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. ГРРБ предложи далеч по-висока цена. Изненадващо обаче "Булгартрансгаз" реши да декласира "Аркад" с мотива, че не е подал навреме изискваните документи за сключване на договора. Точно когато изтекъл крайният срок за внасянето им, конкурентът ГРРБ подобрил значително офертата си и тя паднала под цената на "Аркад". Така газовият оператор сметна, че "Аркад" се отказват от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Според КЗК това решение е незаконосъобразно и договорът трябва да бъде възложен на "Аркад".

Преди да се произнесе по казуса, антимонополният орган отказа предварително изпълнение на оспорваната поръчка и така държавният газов оператор не можа да сключи договор с "Газово разширение и развитие в България", което блокира започването на строежа на газопровода, който българското правителство планираше да изгради в необичайно кратки срокове. Ангажиментът му към "Газпром" беше още от началото на 2020 г. да се осигури техническа възможност за пренос на газ към Сърбия.

В жалбата си "Аркад" посочи, че "Булгартрансгаз" не е имала право едностранно да определя дата за сключване на договора и да поставя ултиматуми, че ще счита неявяване на представител на "Аркад" в определения ден и час като отказ от поръчката. Подписването е трябвало да бъде съгласувано и от двете страни. Отказът трябва да бъде изрично заявен писмено, а неявяване за подписване може да е повод за отстраняване, ако няма обективни причини за неприсъствието на кандидата, а такива е имало и за тях държавната компания е била уведомена.

КЗК е уважила тези аргументи на декласирания консорциум, който надлежно уведомил какви са обективните причини да поиска още време.

Комисията констатира, че между "Аркад" и "Булгартрансгаз" е вървяла усилена кореспонденция и че консорциумът "неколкократно, добросъвестно и своевременно, преди изтичане на крайния срок, определен му от възложителя" е уведомявал българския газов оператор за напредъка по снабдяване с документите. "Аркад" е поискал и минимално удължаване до 31 май, мотивирайки се с нереалистично кратките срокове за осигуряване на банкова гаранция на стойност 64.4 млн. евро, както и финансиране на проекта за най-малко 1.1 млрд. евро. Възложителят обаче е отказал да удължи срока.


"Булгартрансгаз" не е отчел факта, че става дума за значителна по обем поръчка, а се е аргументирал само с това, че тя е спешна, посочва КЗК. И уточнява, че с обжалването възложителят практически е загубил повече време за изпълнение на договора, отколкото ако беше уважил искането на "Аркад" за удължаване на срока за подписване до 31 май.

Освен това, докато е чакала "Аркад" да си събере документите, "Булгартрансгаз" е водела кореспонденция и преговори с втория участник, посочва КЗК. Доказателство за това е изпратеното именно в този период писмо от "Газово развитие и разширение в България", с което обединението предлага отстъпка от първоначално предложената цена от 31.15%.

Според КЗК това представлява недопустимо изменение на офертата извън законово регламентираните срокове, особено след като вече вторият кандидат е бил наясно с цените, предложени от другия участник.

С отмяната на незаконното решение на "Булгартрансгаз" от 28 май, в сила остава решението от 3 април, според което обществената поръчка следва да се възложи на "Аркад". Държавната компания ще трябва и да плати разходите от 4500 лв. на консорциума за разноските по производството пред КЗК.

Решението на антимонополния орган подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в двуседмичен срок. Ако "Булгартрансгаз" предприеме такъм ход, рискува още по -голямо забавяне на проекта, граничещо с блокирането му.

В отказа си от 20 юни да спре предварително изпълнение на оспорваната поръчка КЗК заяви, че спирането ѝ не застрашава важни държавни или обществени интереси и закъснението на изпълнението ѝ няма да доведе до значителна трудно поправима вреда, тъй като в момента страната ни има работеща газопреносна мрежа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. nik
  #5

  Първо, вижда се просто око, че Булгартрансгаз е играл открито и безпардонно за руснаците. Защо? Това да изяснят службите.Второ, как на бургартрансгазците може да им е минало през акъла дори, че някой ще ги остави да пробутват корумпираните и със санкции руснаци за изпълнители на строеж за 2,5 милиарда.Минало им е. Но тук е играл или страх, или материален интерес, така да се каже. А, може би, и двете.И още нещо по темата. Тия дни стана известно, че малка Дания напълно е отрязала руснаците северния поток да мине през нейни води. Което го забавя поне с около година.Но в Дания си нямат Булгартрансгаз.

 2. Един препатил
  #4

  Значи българското правителство е поело ангажимент към "Газпром" още в началото на 2020 г. да осигури техническа възможност за пренос на газ към Сърбия. Ами "Газпром" поел ли е ангажимент още от началото на 2020 г. да пренася газ към Сърбия? А Сърбия дали знае? Нещо като договор да има по въпроса? На юнашко доверие ли се извършва строеж за 2,3 млрд. лева?

 3. Естествено
  #3

  Рейгън ги накара да ядат ракети. Сега май ще ядат тръби.

 4. Практик от София
  #2

  Санкционираната от Съединените щати "Трубная Металлургическая Компания" (ТМК) надали ще може да доставя тръби за българския участък на турския юрдек.
  (Ария от друга опера е въпросът, дали изобщо ще бъде прокаран този евразийски апендикс...)
  За Генералния директор на руското стопанско обединение ТМК (милиардер - частен бизнесмен, блин !) Пумпянски Дмитрий Александрович компанията ТМК винаги е била донор, средствата от които са се вливали в "Синара", "СКБ-Банк" и други. Самата компания за тръби все

 5. 1984 година
  #1

  Кои са в "Газово развитие и разширение в България"(ГРРБ) и руската връзка-"Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България с представител руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Според информация в различни регистри към 2013 г. лице със същото име - Андрей Владимирович Пархомчук - е било на ръководна позиция в търговския отдел на руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. Преди това Пархомчук е бил и в ОАО "Мечел" - голямо руско металургично предприятие.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.