Левицата внесе над 700 000 подписа за референдум за АЕЦ “Белене”

Министър набързо обясни, че хората са били подведени

Сн. БГНЕС

България е на крачка от референдум. С тези думи депутати от БСП, начело с лидера Сергей Станишев, внесоха в петък в парламента папките с над 700 000 подписа от обществено допитване за съдбата на АЕЦ "Белене”.

Социалистите увериха, че предоставят предостатъчно подписи за свикване на референдум, така че управляващите няма как “да манипулират, да лъжат”.

С аргумента, че иска да бъде чут гласът на хората, Станишев обяви, че “за първи път от 23 години българска демокрация има пряко допитване да има референдум.”

"Това засяга живота на хората – цената на тока, който ще плаща всеки, развитието на ядрената енергетика, независимостта на България като енергийна силна държава, бъдещето на икономическото развитие на страната. Искаме действията на управляващите да се съобразят с волята на народа”, каза Станишев в Народното събрание и посочи, че от партията му са направили проучване за техническите параметри около провеждането на общественото допитване.

Инициативата на социалистите бе разчетена от икономическия министър Делян Добрев като “подвеждане на хората”. На специално свикана среща с медиите по-късно през деня Добрев я определи като безплатно социологическо проучване за техните членове, “за да видят доколко са готови техните симпатизанти за предстоящите избори”.

“Те искат да видят колко човека ги подкрепят и това ще го направят безплатно, защото държавата ще плати за този референдум”, каза Добрев.

Според министъра е важно хората да вземат информирано решение, за да участват в евентуален референдум. По думите на министъра въпросът, който бил зададен при събиране на подписката “Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ "Белене”, не е коректен и не дава достатъчно информация на гражданите за такова значимо решение.

"Хората трябва да знаят, че не знаем все още колко струва този проект. При най-добрите хипотези той струва 10.35 млрд. евро. Няма стратегически инвеститор, няма и финансиране”, каза Добрев, но приветства принципа на референдума като практика в една демократична държава.

В случая обаче БСП организирала допитването с политическа цел. "Ако те искаха да строят АЕЦ "Белене”, щяха да го направят. 2006 г., когато е проведен конкурсът, през ноември е сключено споразумение. През октомври те трябваше да сключат в едномесечен срок договор, но не можаха да го сключат, защото няма цена”, допълни министърът и посочи, че тези нарушения са констатирани и така – до средата на 2009 г. не е имало договор.

"Ако всички тези 800 000 души подкрепят АЕЦ "Белене”, дали те са съгласни всеки от тях да даде по 25 000-30 000 лева? Общо взето такава трябва да е сумата от всеки подписал се, за да се строи АЕЦ "Белене”, каза още Делян Добрев.

По думите му дори да се построи централата с тези пари, това не означава, че електроенергията ще е безплатна. "Те просто ще са акционери в тази централа и токът пак ще си го купуват”.

Добрев напомни, че депутатът от БСП Румен Овчаров е казал сутринта пред бТВ, че ГЕРБ е подписал 500 млн. лева за оборудване на АЕЦ “Белене”, "което е долна лъжа”.

"Във времето, когато Овчаров е бил министър на икономиката, АЕЦ "Козлодуй" регистрира 21 милиона лева загуби. За същия период от време – от 2010 г. до първата половина на 2012 г, централата има 320 милиона лева печалба", направи сравнение министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България