Добрев: Вместо референдум, БСП да открие дарителска сметка за АЕЦ "Белене"

Според министъра цялата държавна енергетика не стига за заем за централата

Сн. БГНЕС

Вместо БСП да инициира референдум за АЕЦ "Белене", да беше открила една събирателна сметка и в нея всеки от тях да даде своя дан, коментира в петък пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"В БСП има хора с доста сериозни финансови възможности. Ако те вярват толкова много в този проект, да бяха открили една набирателна сметка - да започнат да събират пари там, да привлекат и други инвеститори, които да дадат пари, за да може този проект да се случи. Проблемът на проекта е финансов, не нещо друго", каза Добрев, повтаряйки на практика призива на депутати от СДС от вторник емблематичните лица на БСП да вложат свои пари в ядрения проект, щом го смятат за толкова печеливш.

 

"Референдумът е много хубаво нещо, важното е обаче този референдум да дава и отговори, а не само да задължава правителството да извърши нещо", посочи министърът..

 

"Ако референдумът каже да се строи "Белене", той трябва да отговори по какъв начин - дали ние ще открием набирателна сметка, всеки ще дава там пари и ще го финансираме, дали ще продължим да търсим стратегически инвеститор и финансиране, нещо, което не успяхме да намерим в последните две години", обясни Добрев.

 

Стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" имаше преди на власт да дойде ГЕРБ и той бе избран с проведен от НЕК конкурс, в който участваха основно енергийни компании с бизнес у нас като ЧЕЗ, "Енел" и Е.ОН (последните две от които вече се изтеглиха от страната). Предпочетената RWE обаче, макар да подписа проект за акционерно споразумение с НЕК в края на 2008 г., през есента на следващата година се оттегли от АЕЦ "Белене", след което интерес за финансиране и то изцяло на ядрената централа проявяваше само руският изпълнител на проекта "Росатом".

 

Добрев отново заяви, че страната ни не може да си позволи да инвестира в АЕЦ "Белене" 10.35 млрд. евро, на колкото изчисли проекта консултантът HSBC и то при благоприятна инфлация , ниски лихви за заемите за строежа, които в момента са трудно постижими, и при приключване на изграждането навреме, което никога досега не се е случвало при ядрена централа.

 

Министърът обясни, че необходимото вложение от 20 млрд. лв. не може да бъде осигурено дори и да се заложат всички активи на българската държавна енергетика, които се оценяват на 10 млрд. лв след като се извадят от тях досегашните 2 млрд. лв. разходи на НЕК по ядрения проект. Всички активи на "Българския енергиен холдинг", цялата българска енергетика - тук говорим за газопроводи, за далекопроводи, за централи, за АЕЦ "Козлодуй", за ТЕЦ "Марица изток 2", за всички ВЕЦ-ове на държавата струват два пъти по-малко от АЕЦ "Белене", посочи министърът. Той изчисли още, че проектът струвал колкото пенсиите на възрастните българи за 2 години.

 

Той сравни АЕЦ "Белене" и с възобновяемите енергийни източници и коментира, че цената на тока от централата е между вятърната енергия и слънчевата енергия и четири пъти по-скъпа от енергията на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Ако проектът "Белене" беше толкова печеливш, защо не се изсипа целият свят да инвестира в проекта "Белене"?! Нямаме нито един инвеститор, който да е дошъл и да е казал: аз ще дам три милиарда или пет милиарда, или два милиарда. Дойдоха китайци при мен на среща преди два месеца и казаха: ние искаме да инвестираме 3.3 милиарда долара във вятърни перки в България. Няма такъв инвеститор, който да е дошъл и да е казал: аз искам да инвестирам в "Белене", защото той е много печеливш проект", посочи Добрев.

 

Той също изрази становище като това на премиера Бойко Борисов, че референдумът за АЕЦ "Белене" трябва да се състои заедно с парламентарните избори през следващата година, за да се спестят нужните за допитването 30-40 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес