Борисов спешава прокуратурата за проверките около АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов е поискал от правосъдния министър да помоли прокуратурата да ускори проверките за нарушения на обществените поръчки по проекта АЕЦ "Белене", съобщи след правителственото заседание в сряда вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"И по-конкретно дали е имало в тази хронология, особено 2007-2008 година, някакви нарушения на Закона за обществените поръчки. Такива данни наистина има. Още от 2010 година финансовият инспекторат е правил проверки и в НЕК, и в БЕХ. Намерени са четири отделни случая за нарушение на Закона за обществените поръчки и още тогава, преди една-две години, това е внесено в прокуратурата", каза Дянков. По думите му премиерът помолил министъра на правосъдието Диана Ковачева да помоли прокуратурата просто да действат по-бързо по този казус за поръчките, за чистенето на старата площадка, за строеж на нова площадка, поръчките за консултанти по проекта.

Спешаването на прокуратурата за проверката около АЕЦ "Белене" идва дни след като Борисов заяви, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение заради ядрената централа.

Още през септември 2009 г. вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че е разкрита схема, която ощетила НЕК при продажба на скрап от АЕЦ "Белене". Тогава той обяви, че се проверяват всички договори за демонтаж на старата площадка на ядрената централа.

През март 2010 г. Борисов даде на прокуратурата проектите за строежа на АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", няколко месеца по-късно изрази недоумение, че още няма обвинени, а в отговор главният прокурор Борис Велчев обясни, че разследването за "Белене" се бави заради трудни експертизи.

По-късно тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че проверката на прокуратурата ще обхване и консултантите по проекта.

Борисов определи още преди две години ядрения проект като висша форма на корупция и неведнъж е призовавал прокуратурата да се произнесе по внесените сигнали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?