Скептицизъм и въпроси около допитването за ядрения проект

БСП обвини ГЕРБ, че "крадат референдума на хората"

Млади социалисти се размечтаха: ГЕРБ увяхва, розите цъфтят през юни

Явор Гечев и Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

"ГЕРБ искат да откраднат референдума на хората, като сменят съдържанието на въпроса за АЕЦ "Белене", обвини във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев и се закани левицата категорично да се противопостави на тези опити.

По закон парламентът има право да редактира въпроса, но не и да променя съдържанието му, отбеляза той. Потресен съм от безотговорния, антинационален и лековат подход на българско правителство по такава тема, каза Станишев по повод изказването на министър Делян Добрев, че до три месеца допитването до гражданите ще е факт.

По думите му премиерът "постоянно върти на 180 градуса" позицията си за АЕЦ "Белене". "Борисов за пореден път завъртя палачинката и каза никакви преговори до референдум", отбеляза лидерът на БСП.

Той посочи, че законодателно не е възможно референдумът да се проведе по електронен път. Освен това 40 процента от българите нямат интернет, добави той. По думите му това е истинска подигравка с хората.

Не прави чест на министър-председателя да обявява всички подписали се, че били купени, каза още лидерът на БСП.

АЕЦ "Белене" има смисъл като български проект под контрола на българската държава, заяви Станишев по повод появата на нов инвеститор за централата. Или управляващите са абсолютно некомпетентни, или се готви сделка, която да ощети публичния интерес и да налее големи печалби в частни джобове и в джобовете на тези, които уредят изграждането на атомната електроцентрала по този начин, предположи Станишев.

Въпрос с неясни последици, независимо от отговора

По-рано през деня социологът Юрий Асланов и политологът Огнян Минчев изказаха поредни съмнения, че волята на подписалите се под искането на левицата за провеждане на референдум за или против АЕЦ "Белене" се използва политически и провеждането на такова допитване поставя капани пред изпълнителната власт, както и скептицизъм от смисъла за подобно гласуване.

Млади социалисти се размечтаха: ГЕРБ увяхва, розите цъфтят през юни

"Има няма 300 дни до падането на ГЕРБ от власт, ще отброяваме всеки ден дотогава. ГЕРБ увяхва, но всеки знае, че розите цъфтят през юни. Българи, стискайте зъби - останаха 300 дена", заяви Явор Гечев, председател на Младежкото обединение в БСП. Той съобщи,че организацията му започва новата си инициатива "Обратно броене".


Проблем на референдума е, че все още не се знае точно за какво ще е той, коментира Асланов пред БНР. По думите му, ако народът трябва да решава за АЕЦ "Белене", въпросът трябва да е така формулиран, че и при положителен и при отрицателен вот да е ясна насоката за търсене на решение. "Въпросът трябва да е дали проектът да се строи от държавата или от частна компания, за да не се затваря вратата пред него. Сега се отваря възможност за чудене. Влага се голяма обществена енергия и остава съмнение, че референдумът ще повлияе върху изборната обстановка. В същото време обаче изпълнителната власт не бива да бъде оставяна да решава конюнктурно и произволно", заяви социологът.

Политологът Огнян Минчев пък коментира пред националното радио, че не бива така да се играе с институции, защото се разклаща политическата система.

"Референдум трябваше да има при влизането на България в Европейския съюз, но страната ни подмина този въпрос с лекота и кабинетът на Симеон Сакскобургготски не попита гражданите", посочи той, а Асланов допълни, че и по други много важни въпроси също не е правен референдум, а сега се прави допитване по толкова експертен въпрос.

"Никой няма да извлече полза от невалиден референдум"

Сега хората трябва да се произнасят по тема, която е в компетенциите на изпълнителната власт, избрана за такава, защото има нужните експертни знания, посочи Огнян Минчев. Според него ГЕРБ и БСП използват референдума политически. "БСП иска да увеличи популярността си покрай допитването, а ГЕРБ - да си умие ръцете от вземането на решение, но никой няма да извлече полза, защото референдумът ще бъде невалиден", коментира политологът.

Според него е трудно да се привлекат 50 на сто от хората да гласуват в допитване, което застрашава референдума като инструмент на участие на хората в решенията на властта. "Ако толкова важен референдум бъде абортиран, това може да деградира инструмента референдум", смята Минчев.

"Всъщност референдумът е абсурден, защото народът като суверен не може да носи отговорност за реализацията на проекта за АЕЦ "Белене", защото хората не са експерти", заяви Минчев.

Асланов изрази надежда покрай този референдум да се изясни това, че допитването е толкова усложнено, че се налагат промени в Изборния кодекс. Според него трябва да се регламентира с всеки от провежданите избори у нас да се прави и допитване по обществено значими въпроси, без да е необходима специална подписка за това.

Председателят на българското Интернет общество Вени Марковски пък коментира, че няма да бъде възможно провеждането на референдум по електронен път, каквото предложение отправи в понеделник премиерът Бойко Борисов и което според министъра на икономиката Делян Добрев ще спести 30-40 млн. лв.

"Не знам законът за допитването да дава възможност за гласуване през интернет, но ако се позволи електронно гласуване над 2 млн. българи, живеещи извън страната, ще имат шанса да променят съществено резултатите от изборите", заяви Марковски.

Споделяне

Още по темата

Още от България