"Лукойл" и митниците си стиснаха ръцете и се помириха

Рафинерията и терминал "Росенец" си върнаха лицензите и съдът прекрати делото им срещу държавата

"Лукойл" и митниците си стиснаха ръцете и се помириха

От днес, вторник, бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" са офиицално с лицензи за данъчен склад, след като Софийският административен съд прекрати делото, заведено от рафинерията срещу решението на директора на агенция "Митници" да им отнеме лицензите.

И рафинерията, и митниците бяха депозирали молби, че са сключили споразумение и искат то да бъде потвърдено. Съдът се съгласи и отмени решението си, с което подкрепи отнемането на лицензите на рафинерията и терминала, но отложи влизането му в сила до окончателно произнасяне, заради което "Лукойл" и терминалът продължиха да работят като данъчни складове.

От днес обаче рафинерията официално е с лиценз.

В края на юли миналата година митниците отнеха разрешението за работа на "Нефтохим" и терминала като данъчни складове, защото не бяха монтирали измервателни уреди според изискванията на Наредба №3. Мотивите на митниците бяха, че всички вносители, преработватели и търговци на акцизни продукти са успели да монтират исканите уреди, но не и рафинерията, която не се е вместила и в удължения специално за нея срок.

Напрежението между митниците и "Лукойл" ескалира и дори се наложи в България да пристигне и президентът на компанията майка – руската "Лукойл" – Вагит Алекперов. Той обеща да се направи всичко възможно за монтиране на уредите. Впоследствие директорът на митниците Ваняо Танов бе принуден да се съгласи, че монтирането на уредите ще се проточи и след нова година.

Специално за терминала "Росенец" бе направена и промяна в Наредба №3, с която му бе разрешено да удължи срока за монтиране на уредите заради сложността на инсталациите му.

Двете споразумения между петролната компания и агенция "Митници" са сключени на 23 януари, обясни Соня Вълкова, директор на дирекция "Правно-нормативна". В понеделник са били представени в съда с молба и от двете страни да бъдат потвърдени.

В споразумението "Лукойл" се задължава да приведе в съответствие своите данъчни складове, а агенция "Митници" в тридневен срок след като заявят, че са го направили, трябва да установи дали това е така. Всички уреди са монтирани според изискванията на закона в единия данъчен склад.

В заявлението пише още, че в рамките на година и половина ще бъдат доставени уреди и за петролния терминал "Росенец".

"Удостоверението, което е издадено за съответствие, има определен срок 18 месеца по искане на "Лукойл" – те определят срока и в този срок те са длъжни да сложат и последните уреди, които костват достатъчно много средства и технически са много по-сложни за изпълнение", обясни още Соня Вълкова. Тя посочи, че и към този момент проверката установява, че вече има достатъчно средства за измерване и контрол, които дават възможност за контрол от агенция "Митници" в реално време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?