В сигнал до финансовия министър

“Лукойл“ обвини Ваньо Танов в кръстоносен поход срещу рафинерията

Довелият до митнически уволнения демонтаж на плобми бил редовен, проблемите били вътрешно-ведомствени

“Лукойл“ обвини Ваньо Танов в кръстоносен поход срещу рафинерията

Шефът на Агенция “Митници“ Ваньо Танов бе обвинен в неделя от “Лукойл България“ в това, че “продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания без всякакви основания“. Дружеството съобщи още, че е подало сигнал до служебния финансов министър “за действията на г-н Танов и за заплахите, отправени без никакъв, дори и формален повод, върху ръководството на "Лукойл".

 

Повод за поредната размяна на любезности с Танов, който миналата година се съди с петролната рафинерия заради отнет лиценз, е съобщението на Агенция “Митници“ от четвъртък. В него се информираше за дисциплинарни производство срещу служители на Бъргарската митница за това, че са създали условия за акцизни измами в нефтеното пристанище “Росенец“ на “Лукойл Нефтохим Бургас“ като са разпломбирали и манипулирали уредите за контрол на движението на горивата в данъчния склад там. Ден по-късно шефът на митница БургасВалери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев бяха уволнени.

 

В разпратеното от Агенция “Митиниц“ съобщение обаче петролната компания съзря “пореден път се прави опит да се накърни името на "Лукойл", с внушения, че от "Лукойл Нефтохим Бургас" незаконно са източвани огромни количества горива. В него също така изнесените данни са сведени до “чисто вътрешномитнически проблем и разчистване на сметки между служители на агенцията“ и “опит да се създаде пред обществеността усещането, че в "Лукойл" има нещо непрозрачно и се извършват незаконни действия“. Дружеството също така обяснява, че свалянето на пломбите на уредите е редовно и не представлява нарушение.

 

Компанията посочва, че на 8 април заради преминаване към нова система на разплащане със своите клиенти "Лукойл Нефтохим Бургас", напълно в своите права съгласно Закона за измерванията, се възползвал от законното си право да направи проверка на измервателни системи. Компанията се обърнала към митница Бургас с искане за целите на метрологичната проверка митническите служители да демонтират част от пломбите. Това по никакъв начин не променило верността на техните показатели, пише в изявлението.

 

Два дни по-късно, преди приключване процедурата по метрологичната проверка, служителите на митници Бургас отново сложили пломби на измервателните устройства.

 

На 11 април рафинерията получила и писмо за съответствие от Агенция "Митници", с което се удостоверява, че в "Лукойл Нефтохим" са изпълнени напълно и своевременно новите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове съгласно наредбата от 2010 г.

 

Изявлението на “Лукойл България“ продължава с думите, че за авторите на митническото съобщение за дисциплинарните производства “е безразлично, че се правят внушения, целящи да засегнат доброто име на компанията и накърнят нейния авторитет в българското общество“.

 

В съобщението се посочва също, че “огромните средства, вложени в така наречената прецизна техника, не дават необходимия резултат и въпреки милионите, вложени от държавата и още повечето милиони, вложени от "Лукойл", Агенция "Митници" и нейните служители са безпомощни да се възползват от тази прескъпа техника“.

 

“Нещо повече, в личен и надлежно регистриран разговор с ръководителя на "Лукойл Нефтохим Бургас" лицето Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция "Митници" и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа“, продължава прессъобщението.

 

В него пише също, че “за обществото ще остане тайна, че само 24 часа по-късно Агенция "Митници" заявява, че "засега" не вижда основание за отнемане на лиценза на Нефтопристанище Росенец и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания "Лукойл".

 

“Очевидно за ръководителя на Агенция "Митници" заглавия в пресата като "От "Лукойл" се точи гориво" представляват рутинна част от упражнението му да злепоставя при всяка възможност името на компанията, да създава напрежение между нея и българското общество и да нагнетява мрачни краски около образа на компанията“, заключава изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес