"Лукойл" отново с отнет лиценз, този път за петролна база

Шефът на митниците Ваньо Танов е уведомил директно Вагит Алекперов за нарушенията на българското подразделение

"Лукойл" отново с отнет лиценз, този път за петролна база

Сблъсъкът между Агенция "Митници" и петролната компания "Лукойл България" се задълбочи, след като в понеделник директорът на агенцията Ваньо Танов отне лиценза за данъчен склад на петролно-снабдителната база "Илиенци" - част от "Лукойл България", и свързаните с нея бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци.

Отнетият лиценз на тръбопровода, чрез който рафинерията снабдява петролните си бази в Южна България, означава, че от и до тях не може да се подава гориво.

Решението подлежи на обжалване в административния съд.

След като преди ден шефът на "Лукойл България" Валентин Златев нападна директно Ваньо Танов, той е уведомил за откритите нарушения директно президента на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов.

На 31 март 2013 г. е изтекъл срокът, в който "Лукойл България” е трябвало да приведе дейността на петролните си бази и петролопроводите в съответствие с изискванията на Наредба 3. До тази дата е трябвало да бъдат монтирани измервателни уреди за влизащите и излизащите петролни продукти в базите.

Преди седмица митниците са уведомили "Лукойл България”, че поставените уреди не предават данни към информационната система на Агенция "Митници" и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност.

Преди това проверка на митница Столична на място е установила, че в една от базите на "Лукойл България” няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Заради това е започнала проверка в данъчния склад, която устанивила, че в две от базите монтираните сензори не функционират, а в едната има и тръбни отклонения (байпаси), даващи възможност за заобикаляне на сензорите.

В други две бази уредите функционирали, но без да предават данни към информационната система на митниците, като също са намерени байпаси.

Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново е установила, че поставените уреди не отговарят на изискванията на наредбата. Отново са били открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди.

Заради това е било издадено решение за отнемане на лиценза на складово-пласментната база "Илиенци" и свързаните към нея бази.

Миналата седмица Агенция "Митници" съобщи, че за няколко дни през април уреди за отчитане на количествата горива, излизащи от петролния терминал "Росенец" са били умишлено привеждани от работен в тестов режим, по време на което големи необложени количества петрол са излизали от терминала, без да се регистрират в митниците и НАП.

Петролното пристанище все още не е приключило окончателно поставянето на измерителни уреди - срокът за това е 1 юни т. г., но има разрешително за работа като данъчен склад. Разрешителното обаче е било издадено дни преди да бъдат открити нарушенията на измервателния режим.

Заради откритото манипулиране на уредите бяха светкавично уволнени шефове в Бургаската митница.

Президентът на "Лукойл България" Валентин Златев реагира гневно в неделя, като обвини Ваньо Танов, че е повел кръстоносен поход срещу най-голямата на Балканите рафинерия. Той се оплака с писмо на финансовия министър Калин Христов за агресивните действия на  Танов и митническата администрация спрямо дружества на групата в България.

Златев обяви, че всички акции на митниците са имали за цел името му да бъде очерняно, а компанията "Лукойл България" да бъде злепоставяна.

В понеделник от пресслужбата на "Лукойл България" разпространиха съобщение, с което обвиниха отново Агенция "Митници" в административен произвол.

Компанията признава, че не е изпълнила изискванията на наредбата, но причината е, че се налагат "сериозни по обем капиталовложения и почти невъзможни срокове за въвеждане в експлоатация на исканите допълнителни устройства".


Наложената санкция засяга сериозна част от складовата мрежа на "Лукойл България". Предстои описване на съхраняваните горива, а компанията съответно трябва да плати акциза на всички количества - тъй като отнемането на лиценза означава, че се губи режимът на данъчен склад. Акцизните задължения вероятно са за милиони левове.

Първият сериозен сблъсък Танов-Златев е отреди две години. През юли 2011 г., отново заради Наредба 3, Танов отне лиценза на "Лукойл България" като данъчен склад, но след съдебно решение и политически натиск лицензът бе върнат, а на рафинерията и на петролния терминал "Росенец" бе удължен срокът за монтиране на необходимите измервателни уреди и свързването им с митниците и данъчните. Президентът на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов от своя страна тогава обеща, че дъщерната компания "Лукойл България" ще спазва българското законодателство.

Заради схватките през 2011 г. наблюдателите очакваха, че столът на Танов ще изстине заради топлите връзки на Златев с тогавашния премиер Бойко Борисов. Танов обаче оцеля, а действията му имаха силна подкрепа от бившия финансов министър Симеон Дянков.

Ситуацията в момента е по-различна от 2011 г., защото Бойко Борисов не е на власт, предстоят избори със сложен за предсказване изход, името на Валентин Златев бе замесено с името на отстранения от ГЕРБ бивш депутат и едър бизнесмен от Етрополския край Емил Димитров. С отслабени публични позиции е и непримиримият противник на Танов Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България